S&P a retrogradat cu o treaptă, la "-A", ratingul Irlandei

Autor: Cojocaru Bogdan 02.02.2011

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treaptă, de la "A" la "-A", ratingul Irlandei şi a avertizat că acest calificativ rămâne sub supraveghere, cu implicaţii negative, din cauza incertitudinilor legate de necesarul de finanţare al sectorului bancar.

Pe acelaşi nivel de rating cu Irlanda se plasează state precum Portugalia sau Botswana, notează Bloomberg citată de Mediafax Business.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a dizolvat marţi Parlamentul şi a fixat convocarea de alegeri legislative anticipate la 25 februarie, după ce parteneri din coaliţie s-au retras de la guvernare.

Popularitatea executivului s-a redus semnificativ după ce deficitul bugetar al statului a crescut, nevoie de finanţare a băncilor s-a majorat, iar guvernul a fost nevoit să ceară ajutor de la Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Perspectiva negativă reflectă incertitudinile care înconjoară mărimea necesarului de capital adiţional al sistemului financiar, în mare parte deţinut de stat", se arată într-un comunicat al S&P.

Fitch Ratings a retrogradat la începutul lunii decembrie a anului trecut calificativul Irlandei de la "A+" la "BBB+", cu perspectivă stabilă. Ratingul irlandez a fost redus, în aceeaşi lună, şi de Moody's Investors Service, de la "Aa2" la "Baa1", cu perspectivă negativă.