Fondul Proprietatea intră în portofoliul ZF Agresiv

Autor: Vlad Nicolaescu 02.02.2011

Acţiunile Fondului Proprietatea, a cărui listare reprezintă probabil cel mai important eveniment de pe piaţa de capital de anul acesta, fac parte începând de ieri din portofoliul ZF Agresiv, unul dintre cele trei portofolii publicate zilnic de ZF şi care simulează trei strategii de investiţii cu grade diferite de risc.

După prima săptămână de tranzacţionare pe Bursă, FP este evaluat de piaţă la 55% din valoarea calculată a activului net. Aceasta arată pe de o parte potenţialul de creştere, iar pe altă parte presiunea anticipată din partea vânzătorilor - atât foştii proprietari, cât şi speculatorii care au cumpărat la preţuri mai mici de pe piaţa gri - dar şi riscurile ridicate percepute de investitori.

Volatilitatea acţiunilor Fondul Proprietatea pe Bursă a fost redusă comparativ cu aşteptările brokerilor înainte de listare, evoluând în cea mai mare parte a timpului într-un interval de 0,62-0,65 lei, fiind corelate cu piaţa la fel ca acţiunile mature. În acelaşi timp, valoarea tranzacţiilor a scăzut substanţial după entuziasmul din prima zi de tranzacţionare, când s-au transferat peste 2% din capitalul fondului, semn că mulţi dintre cumpărători, dar şi dintre vânzători încă stau în expectativă.

Statul, care deţine 38% din acţiunile FP, este şi acţionar majoritar în unele dintre cele mai importante companii unde FP este minoritar, astfel că deciziile statului, cum ar fi donaţia de 400 de milioane de lei a Romgaz către bugetul de stat, pot pune sub semnul întrebării viabilitatea fondului şi calitatea activelor deţinute. Iar asta chiar şi în cazul în care pierderile potenţiale ale fondului nu sunt însemnate. Fondul deţine 15% din Romgaz, iar statul controlează celelalte 85%. În plus, FP a fost înfiinţat printr-o lege specială, la fel ca şi SIF-urile, iar din acest punct de vedere este supus şi riscurilor legislative.

Portofoliul ZF Agresiv includea până acum fondul iFond Financial România (IFR), singura modalitate de a investi pe Bursă, indirect, în Fondul Proprietatea înainte de listarea acestuia. IFR a evoluat pe o traiectorie descendentă în ianuarie, după ce listarea FP a devenit o certitudine, iar investitorii au putut cumpăra FP direct de pe piaţă.

Acţiunile SIF-urilor au în prezent o pondere de 24% în portofoliul ZF Agresiv şi 18% în portofoliul ZF Moderat, mai redusă comparativ cu cea din ultimii doi ani, pe fondul tendinţei de reducere a interesului investitorilor.

SIF-urile, care aduceau în urmă cu patru-cinci ani cele mai mari câştiguri de pe piaţă, au început de anul trecut să iasă din graţiile investitorilor. Astfel, deşi se află în continuare printre cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţă, performanţele acţiunilor au fost mai slabe decât piaţa. Anul trecut SIF-urile au pierdut 8% din valoarea de piaţă faţă de o creştere de 12% a Bursei, iar anul acesta performanţa mai slabă s-a menţinut, cu o creştere de 3% a indicelul BET-FI, faţă de o creştere de 8% a indicelul BET.

Deşi SIF-urile se tranzacţionează cu discounturi care depăşesc şi 60% faţă de activul net raportat, investitorii au devenit probabil mai atenţi la politica de dividende sau la evoluţia activelor SIF-urilor decât la valoarea prezentă a acestora. Astfel, anul trecut activele SIF-urilor au scăzut cu 6,5%, faţă de o creştere de 12% a Bursei.

Portofoliile ZF simulează trei strategii de investiţii cu grade diferite de risc, fără a fi o recomandare de investiţie. De la începutul lui 2009 portofoliile au înregistrat creşteri de 71% (Conservator), 96% (Moderat) şi respectiv 89% (Agresiv), comparativ cu creşteri de 67% pentru indicele BET-C şi 80% pentru BET-FI.