UniCredit: Prelungirea recesiunii dă fiori investitorilor străini

Autor: Ciprian Valentin Botea 02.02.2011

Decuplarea economiei româneşti de celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, care au reuşit să iasă din recesiune încă de anul trecut, este un motiv de îngrijorare pentru investitorii străini şi doar continuarea reformelor din sectorul public ar mai putea calma sentimentul negativ al acestora, consideră Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

"Trebuie menţionat faptul că suntem în continuare în urma celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte evoluţia economiei. Am putea vedea câteva cifre negative şi în primele două trimestre din acest an, ceea ce se reflectă negativ în sentimentul investiţional", a declarat Pal.

Ea precizează totuşi că sunt foarte importante mesajele pozitive transmise de autorităţi în ultima perioadă, prin implementarea legii bugetului de stat şi a legilor salarizării unitare şi pensiilor. Dacă reformele din sectorul public vor produce efecte în 2011, investitorii străini ar putea accepta decalajul dintre economia românească şi a celorlalte ţări din regiune, punând în balanţă beneficiile pe care le vor obţine pe termen lung.

Prognoza băncii indică un volum de 4-5 mld. euro al investiţiilor străine directe în 2011, faţă de 2,3 mld. euro în primele 11 luni de anul trecut. Şi în 2010 prognozele economiştilor indicau investiţii de 4-5 miliarde de euro.

Experienţa din 2010 arată că simpla tăiere a cheltuielilor publice nu este suficientă pentru a scoate economia din recesiune, iar în lipsa creşterii investitorii nu vin, creându-se astfel un cerc vicios.

Alte elemente pozitive care ar putea ajuta economia să iasă din recesiune sunt, în opinia economistului de la UniCredit, creşterea productivităţii forţei de muncă în ultimii doi ani, preţurile competitive afişate de exportatori datorită deprecierii monedei naţionale faţă de perioada anterioară crizei şi orientarea investiţiilor către sectoare cu valoare adăugată mare.

Produsul Intern Brut (PIB) ar putea avansa cu 1,7% anul acesta, arată prognoza UniCredit, adică sub media de creştere economică de 3-3,5% a celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Pal se aşteaptă la un nivel de 5% din PIB anul acesta, peste ţinta oficială de 4,4% din PIB.

Economia este afectată în continuare de scăderea venitului disponibil al populaţiei şi implicit de reducerea consumului, a arătat Pal, care precizează însă ca un semnal încurajator faptul că ritmul de scădere al celor doi indicatori s-a mai diminuat. În condiţiile în care consumul este în continuare scăzut, inflaţia va coborî la 4-4,2% la sfârşitul anului, ceea ce va permite băncii centrale să reia procesul de relaxare a politicii monetare, mai spune Pal.