Fondul Proprietatea, superafacere pentru brokerii lui Videanu

Autor: Andrei Chirileasa 02.02.2011

În ianuarie, Equity Invest şi-a majorat tranzacţiile la Bursă de 15 ori.



Firma de brokeraj Equity Invest din Bucureşti, la care fostul ministru al economiei Adriean Videanu deţine 24% din acţiuni, a intermediat în ianuarie tranzacţii de 55 mil. lei (13 mil. euro), urcând pe locul 13 în topul brokerilor, în condiţiile în care anul trecut firma a avut un rulaj mediu lunar de 3,5 mil. lei.

Listarea Fondului Proprietatea (FP), pe 25 ianuarie, a pus în mişcare pachete mari de acţiuni şi a schimbat ierarhia obişnuită din topul brokerilor, în condiţiile în care firmele de brokeraj s-au bătut pentru clienţii mari reducând mult comisioanele. Tranzacţiile cu acţiuni FP s-au ridicat în ianuarie la 550 mil. lei (130 mil. euro), reprezentând peste 56% din transferurile totale de pe Bursă.

Conducerea societăţii spune că firma a intermediat luna trecută în principal tranzacţii cu acţiuni FP.

"Da, am tranzacţionat preponderent acţiuni Fondul Proprietatea. Tranzacţiile au fost realizate de clienţi persoane fizice care au vândut prin intermediul nostru după ce am redus foarte mult comisioanele", a explicat Gabriel Gheorghe, directorul general al Equity Invest.

În acţionariatul Equity Invest se mai află Raul Doicescu, proprietarul companiei de construcţii Bog'Art, Sida Ionescu, soţia fostului director al FPS Gheorghe "Bebe" Ionescu, şi Tiberiu Bică-Postelnicu, fost partener al miliardarului Ioan Niculae în acţionariatul Asirom, fiecare cu câte 24% din acţiuni.

Videanu, în prezent prim-vicepreşedinte al PDL, se numără printre politicienii care îşi leagă numele de Fondul Proprietatea. În perioada când a fost ministru al economiei, Videanu a iniţiat proiectul de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale, care urmau să cuprindă active ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi cele trei complexuri energetice (Turceni, Craiova şi Rovinari), controlate de stat, dar la care acţionar minoritar este Fondul Proprietatea. Fondul s-a opus acestui proiect, mai întâi prin intermediul lui Ionuţ Popescu, fostul director general al FP, şi apoi prin Franklin Templeton, grupul american care a preluat în septembrie 2010 administrarea fondului, care au atacat deciziile în instanţă.

Videanu nu deţine în nume propriu acţiuni la Fondul Proprietatea, potrivit declaraţiei de avere depuse în septembrie, la încheierea mandatului de ministru. El nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Chiar şi după demisia din funcţia de ministru al economiei, Videanu şi-a păstrat influenţa asupra FP. Monica Maurer, fosta sa consilieră de la Ministerul Economiei, a fost aleasă să reprezinte interesele statului în Consiliul Reprezentanţilor, care va supraveghea administrarea FP de către Templeton.

Bogdan Drăgoi, celălalt reprezentant al Ministerului de Finanţe în Consiliul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, este fiul lui Dan Drăgoi, un alt apropiat al lui Videanu.

De altfel, fostul ministru nu şi-a ascuns niciodată prietenia cu Drăgoi sau cu Raul Doicescu şi Bebe Ionescu.

Doicescu este unul dintre cei mai cunoscuţi constructori din Bucureşti, având în portofoliu clădiri de referinţă ale Capitalei. Compania sa, Bog'Art, a avut în 2009 afaceri de 381 mil. lei (90 mil. euro) şi un profit brut de 41,7 mil. lei (aproape 10 mil. euro).

Gheorghe Ionescu, fost director general al Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), actuala AVAS, la mijlocul anilor '90, a participat la unele dintre cele mai mari privatizări din România. El a rămas un personaj influent în mediul de business, fiind în prezent membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom din partea Ministerului Economiei.

Tiberiu-Bică Postelnicu a devenit cunoscut în 2005, când le-a vândut americanilor de la QVT pachetul de 10,7% din compania de asigurări Asirom, controlată în acea perioadă de Ioan Niculae. El a încasat atunci 10 mil. euro.

Equity Invest este una dintre firmele de brokeraj de talie mică de pe Bursă, cu afaceri de 264.000 de lei şi pierderi operaţionale de circa 32.000 de lei. Nici în 2010, piaţa de brokeraj nu a fost mai prietenoasă, doar unele dintre firmele mari reuşind să obţină profit.

Un alt politician influent pe Bursă este senatorul UDMR Attila Verestoy, care a cumpărat anul trecut un pachet de 41 de milioane de acţiuni FP, a cărui valoare este în prezent de circa 25 mil. lei.