BNR: Dobânzile practicate de bănci în relaţia cu clienţii continuă să se "normalizeze"

Autor: Mediafax 03.02.2011

Banca Naţională a României (BNR) susţine că nivelul ratelor dobânzilor practicate de bănci în relaţiile cu clienţii nebancari înregistrează o tendinţă de normalizare, în paralel cu ameliorarea condiţiilor de lichiditate de pe piaţa monetară, informează Mediafax.

"Analiza indicatorilor statistici relevă persistenţa deficitului de cerere agregată , menţinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent şi rămânerea în teritoriu negativ a dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat. În acelaşi timp însă, se remarcă continuarea tendinţei de normalizare a nivelului ratelor dobânzilor practicate de bănci în relaţiile cu clienţii nebancari, în paralel cu ameliorarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară", potrivit comunicatului detaliat transmis de BNR după şedinţa de politică monetară.

Pe de altă parte, CA al băncii centrale nota, după şedinţa din luna ianuarie, că ecartul se menţine semnificativ între "nivelurile ratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentru împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei", deşi situaţia lichidităţii din sistemul bancar se îmbunătăţeşte "persistent".

Potrivit datelor publicate de BNR, dobânzile au scăzut anul trecut mai accelerat la credite decât la depozite, atât la lei, cât şi la euro, reducerile fiind de până la 5,89 puncte procentuale pentru moneda locală şi de maxim 1,6 puncte în cazul euro.