Lufthansa creşte capacitatea de zbor şi se aşteaptă la un nou avans de 10% al traficului

Autor: Mirabela Tiron 03.02.2011

Gigantul aerian german Lufthansa, care controlează şi companiile Austrian Airlines şi Swiss, a transportat un milion de pasageri anul trecut pe piaţa românească, mai mult cu 10% faţă de anul anterior.

"Această piaţă a ocupat o poziţie cheie în cadrul strategiei de investiţii a companiei Lufthansa în ultimii ani şi va continua să deţină statutul de piaţă importantă şi pe viitor. Anul acesta estimăm o creştere cu 10% a numărului de pasageri transportaţi", a declarat germanul Stefan Versemann, 50 de ani, directorul general al grupului pe România şi Moldova. Potrivit ultimelor date disponibile, toată piaţa aeriană (tradiţională şi low- cost) s-a ridicat la 9 milioane de pasageri în urmă cu doi ani.

Cele trei companii aeriene străine, care vor opera 147 de zboruri săptămânal spre Frankfurt, München, Düsseldorf, Viena şi Zürich începând cu orarul de vară, plănuiesc anul acesta să îşi consolideze prezenţa pe piaţa românească prin creşterea capacităţii şi a frecvenţei de zbor.

Aproape 80% din pasagerii români, care se îmbarcă de pe aeroportul Otopeni din Bucureşti şi aeroporturile din Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu şi Iaşi, îşi continuă călătoria prin hub-urile grupului Lufthansa, unii dintre ei alegând destinaţii din America de Nord, potrivit lui Versemann.

"Anul acesta ne vom creşte cu peste 3% capacitatea de zbor pe rutele din România. Vom introduce din 27 martie un zbor suplimentar de la Cluj-Napoca spre München, dar în acelaşi timp vom îmbunătăţi condiţiile de călătorie printr-un nou concept de cabină, dar şi prin serviciile oferite la bord". El nu a precizat la cât se va ridica în 2011 capacitatea totală de zbor.

Cea mai mare contribuţie în numărul total de pasageri înregistrat de grupul Lufthansa a avut-o compania cu acelaşi nume, care a transportat anul trecut 615.000 de persoane.

Achiziţia Austrian Airlines de către compania germană Lufthansa, în urma unei tranzacţii de 377 mil. euro în 2009, a pus bazele celui mai mare operator aerian european şi totodată principalului competitor al companiei de stat Tarom pe piaţa românească.

Şi compania Tarom a transportat mai mulţi pasageri anul trecut, cu aproape 25%, până la 2,2 milioane de persoane. Cu toate acestea, Ruxandra Brutaru, directorul general al companiei, a susţinut că Tarom a finalizat anul trecut tot pe pierderi, fără a preciza valoarea acestora, ci doar faptul că s-ar putea ridica la nivelul celor din anul 2009, adică la 55 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pe de altă parte, Versemann a declarat că businessul grupului Lufthansa este pe profit în România. "Am depăşit cifra de afaceri estimată pentru anul 2010 şi operăm pe profit, valoarea acestor date fiind confidenţială".

La nivel mondial, grupul Lufthansa a obţinut un profit operaţional de 612 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, la venituri de 20,2 miliarde de euro (mai mari cu 25% faţă de aceeaşi prioadă a anului anterior) şi estimează că va încheia cu un profit de 800 de milioane de euro.

La nivel mondial, grupul Lufthansa a transportat anul trecut 90 de milioane de pasageri, în creştere cu 17,2%. Grupul a alocat 13 miliarde de euro pentru achiziţia a 155 de avioane noi până în 2016. Reprezentanţii companiei au precizat că 34 de aeronave vor fi recepţionate în acest an. În Germania, Lufthansa angajează 4.000 de persoane.