Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit

Autor: Ciprian Valentin Botea 03.02.2011

Clienţii individuali ai băncilor s-au putut împrumuta mai ieftin la sfârşitul anului trecut, dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei ajungând la 17,5% pe an în decembrie, în scădere cu aproape 4,5 puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din 2009, arată datele BNR.



În pofida percepţiei generale că împrumuturile de consum în lei rămân scumpe, costul efectiv a coborât astfel aproape de minimele istorice din 2007, după ce dobânzile au scăzut constant timp de patru luni consecutive.

Bancherii au ieftinit creditele de retail şi în prima parte a anului trecut, dar în vară (când TVA a fost majorată, ceea ce a dus la un salt al inflaţiei) dobânzile la împrumuturile fără garanţii s-au apropiat din nou de pragul de 20% pe an, pentru a reveni pe scădere abia în ultimele luni din 2010.

"Dobânzile la creditele în lei s-au redus pe măsură ce lichiditatea mare de pe piaţă a permis şi scăderea costurilor de finanţare pe piaţa interbancară. Costul creditelor ar putea să mai scadă, dar având în vedere că dimensiunea pieţei interbancare nu este consistentă, pot să apară fluctuaţii în ambele direcţii", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Costul creditelor de consum a fost legat de Robor, indicatorul pieţei monetare interbancare, după intrarea în vigoare a Ordonanţei 50/2010 şi astfel clienţii au putut beneficia de scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Deşi nu a mai redus dobânda de politică monetară din luna mai a anului trecut, BNR a lăsat mai multă lichiditate în piaţă, ceea ce a permis scăderea dobânzilor la depozitele interbancare. Pe de altă parte, bancherii simt tot mai puternic presiunea de a-şi majora baza de venituri după doi ani în care soldul creditelor a coborât, pentru a reuşi să ţină pasul cu cheltuielile încă mari cu provizioanele.

În 2009, când dobânzile la lei erau legate în cele mai multe cazuri de indicatori calculaţi la nivel intern de bănci, dobânzile anuale efective la împrumuturile de consum urcaseră până la 25% pe an. Cea mai mică dobândă anuală efectivă la creditele de consum în lei, de 16,8% pe an, a fost afişată în septembrie 2007. Minimul de anul trecut a fost consemnat în mai, când BNR a calculat o dobândă medie de 17,2%.

În schimb, la creditele ipotecare în euro dobânda anuală efectivă a fluctuat între 5,5% şi 7% pe an pe parcursul lui 2010, iar în ultimele luni s-a stabilizat în jurul pragului de 6% pe an. Creşterea anticipată a indicatorului pieţei monetare din zona euro (Euribor), aflat la minime istorice, ar putea face ca împrumuturile în moneda europeană să devină mai scumpe în viitor.

"Dobânda medie la creditele ipotecare va fi afectată de finalizarea programului «Prima casă». Garanţiile de 200 de milioane de euro se vor termina relativ repede şi atunci am putea vedea dobânzi mai mari. La aceasta se va adăuga creşterea Euribor pe parcursul acestui an", a mai spus Anghel.

Creditele ipotecare în euro garantate de stat prin programul "Prima casă" sunt vândute la dobânzi de maximum 5,1% pe an. Pe piaţă au apărut încă de la sfârşitul anului trecut câteva oferte mai ieftine decât "Prima casă", dar de cele mai multe ori produsele standard ale băncilor afişează dobânzi peste acest nivel.

Ipotecare în lei la 6,5% pe an de la BT

Banca Transilvania (BT), a patra bancă locală după active, vinde până la sfârşitul lui martie credite ipotecare în lei cu dobândă fixă de 6,5% pe an în primii doi ani şi fără comision de analiză a dosarului. Ulterior, dobânda devine variabilă şi este calculată după formula Robor la şase luni plus o marjă fixă de 4% pe an. Clienţii care au istoric cu banca plătesc o dobândă formată din Robor la şase luni plus o marjă de 3,5%. Pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani dobânda anuală efectivă ajunge la 10,15%, suma totală de plată fiind de 639.000 de lei.