Restanţele la buget ale celor mai mari 10 companii de stat cu pierderi au crescut cu 34%, până la 1,5 miliarde de euro

Autor: Marius Radu 03.02.2011

Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34% anul trecut, la 6,86 mld. lei (1,5 mld. euro), iar cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei, urmat de CFR SA, ale cărui datorii s-au triplat pe parcursul anului 2010.

În termeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 mld. lei, în special pe fondul creşterii restanţelor Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA (compania care administrează infrastructura feroviară) la 1,81 mld. lei, de peste trei ori mai mari faţă de valoarea raportată în anul anterior, de 530 mil. lei.

Valoarea totală a datoriilor, de 6,86 mld. lei, reprezintă restanţele cumulate ale societăţilor la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.

Datoriile Companiei Naţionale a Huilei către bugetele statului au urcat cu 10% şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei. Prin acordul cu FMI sunt monitorizate Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

CFR Marfă, Electrificare CFR şi CFR Călători au înregistrat, de asemenea, creşteri importante ale obligaţiilor restante anul trecut, astfel că în cazul Electrificare CFR datoriile au ajuns la 506 mil. lei în 2010, cu 43% peste nivelul raportat în anul anterior.

Un avans mai mare a fost înregistrat de CFR Călători, ale cărei restanţe au urcat de la 50 milioane de lei în 2009 la 80 milioane de lei la finele anului trecut. Obligaţiile neplătite la stat de CFR Marfă au crescut uşor, de la 275 milioane de lei la 282 milioane de lei.

Pe de altă parte, datoriile Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare au scăzut puternic pe parcursul anului 2010, de la 65,7 mil. lei la 1,9 mil. lei. O altă societate ale cărei obligaţii neplătite s-au redus este Termoelectrica, care mai are de achitat la buget 48,4 mil. lei, de la 61 mil. lei în 2009.

Într-un clasament al tuturor companiilor, inclusiv cele monitorizate de FMI, după CNH şi CFR al treilea mare datornic este compania de tutun Galaxy Tobacco, cu restanţe la buget de 919 milioane de lei.

Locul patru este ocupat de Electrificare CFR, companie urmată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), cu obligaţii neplătite de 224 mil. lei. Următoarele două poziţii sunt ocupate de CFR Marfă şi Telecomunicaţii CFR, iar datoriile de 161 milioane de lei ale UCM Reşiţa clasează societatea pe locul opt.

Pe penultima poziţie se regăseşte Societatea Comercială Filiala de Întreţinere şi Servicii, ale cărei datorii totalizează 119 milioane de lei, în timp ce pe ultimul loc din top 10, cu datorii de 106 milioane de lei, se află Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare.

Datoriile primilor 10 cei mai mari datornici erau la sfârşitul anului trecut la 8,36 miliarde de lei, aproape jumătate fiind înregistrate la bugetul de stat (4,04 miliarde lei).

Datoriile la bugetul asigurărilor sociale de stat erau de 3,42 miliarde de lei, iar la asigurările de sănătate de aproape 700 milioane de lei. Cele mai mici datorii au fost raportate la bugetul asigurărilor de şomaj, respectiv 303,9 milioane de lei.