10.000 de euro finanţare pentru tinerii care vor să facă afaceri

Autor: Barbulescu Ovidiu 03.02.2011

Tinerii în vârstă de până la 35 de ani vor primi finanţare nerambursabilă de maximum 10.000 de euro pentru înfiinţarea de microîntreprinderi, dar trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Guvern.

Programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători a fost propus anul trecut de UDMR printr-un pachet de măsuri de relansare economică.

Tinerii care îndeplinesc condiţiile vor beneficia prin Agenţia pentru Implementarea Proiec-telor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) de alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul în lei din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanţare, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.

Premierul a explicat că tinerii debutanţi în afaceri nu vor primi ajutorul financiar "în formă cash, pentru a putea face ce vor cu banii", deoarece fondurile vor fi transferate în cont şi eliberate pe bază de factură.

Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sunt scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. "Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se utilizează venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datorează contribuţia individuală de asigurări sociale", se menţionează în document. Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, respectiv, de oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale şi vor primi consiliere şi sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

De asemenea, aceştia vor primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.

Calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării firmei şi dacă cifra de afaceri pe anul în curs a microîntreprinderii a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro.

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştia trebuie să reinvestească anual 50% profitul realizat în anul fiscal precedent, să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor.