Construcţiile ridicate ilegal vor fi demolate. Nu mai este posibilă „intrarea în legalitate“

Autor: Iulian Anghel 03.02.2011

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă eliminarea posibilităţii obţinerii de către proprietari, constructori sau dezvoltatori care au încălcat planurile de urbanism a aşa-numitelor "planuri de urbanism de intrare în legalitate" pentru construcţia care nu respectă planurile.



Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă eliminarea posibilităţii obţinerii de către proprietari, constructori sau dezvoltatori care au încălcat planurile de urbanism a aşa-numitelor "planuri de urbanism de intrare în legalitate" pentru construcţia care nu respectă planurile. Executivul a limitat drastic şi posibilitatea admiterii de către autorităţile publice a Planurilor de Urbanism Zonal (PUZ) finanţate de către investitori privaţi sau proprietari de terenuri care permit în prezent ca, pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, PUZ să se abată de la Planul de Urbanism General (PUG).

Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea 530/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul stabileşte clar că statul poate impune limitări privind modul de folosire a proprietăţii.

"Statul, prin intermediul autorităţilor publice, are dreptul şi datoria de a impune limitări privind modul de folosire a proprietăţii în vederea asigurării condiţiilor de dezvoltare durabilă şi a respectării interesului general, potrivit legii."

Ministrul dezvoltării Elena Udrea a afirmat miercuri-seară, după şedinţa de guvern, că noua formă a legii nu mai lasă dezvoltatorului sau investitorului posibilitatea ca după ce a ridicat o construcţie cu încălcarea legii să obţină un nou plan de urbanism zonal sau documente de intrare în legalitate.

Obţinerea unui plan de urbanism de intrare în legalitate este o practică des întâlnită: proprietarul s-au dezvoltatorul ridică o construcţie cu încălcarea planurilor de urbanism acceptate, după care cere administraţiei să i se aprobe un alt plan "de intrare în legalitate". Administraţia are două soluţii: fie aprobă planul de intrare în legalitate, fie dispune demolarea totală sau parţială a clădirii (acolo unde este posibil). Însă, în majoritatea cazurilor instanţele pe rolul cărora au ajuns aceste litigii au dispus "intrarea în legalitate" Între cele mai cunoscute astfel de litigii (ele sunt cu zecile) se numără ansamblul de blocuri construit de omul de afaceri Costică Constanda în satul francez.

Într-un singur caz o instanţă bucureşteană (Judecătoria Sectorului 2) a dispus în vara trecută demolarea clădirii - este vorba despre un bloc din str. Aurel Vlaicu din Bucureşti care nu a respectat regimul de înălţime şi amprenta la sol. Decizia nu este definitivă. În urma acestui caz, arhitectul-şef al Capitalei George Pătraşcu aprecia că zeci de clădiri din Bucureşti ar trebui demolate din cauza nerespectării legii.

"O construcţie odată ridicată cu încălcarea legii nu mai poate primi de acum PUZ de intrare în legalitate, urmând ca prin legea construcţiilor să decidem ce se va întâmpla cu aceste construcţii. Propunerea pe care o vom face este să fie demolate", spune Elena Udrea.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, spune că noile modificări sunt foarte utile: "Noi le-am cerut şi sunt foarte utile". Dacă sunt şi suficiente?: "Sunt multe lucruri care trebuie modificate şi în legea construcţiilor, pentru că cele două legi merg împreună".

Noua legislaţie limitează finanţarea de către dezvoltatori sau constructori a PUZ-urilor (aşa-numite PUZ-uri derogatorii de la Planul de Urbanism General) la parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidenţiale, înfrastructură de transport şi doar pentru suprafeţe foarte mari: extinderea intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 mp pentru locuinţe sau cu cel puţin 5.000 mp pentru funcţiuni de servicii şi producţie.

Astăzi există posibilitatea legală ca un proprietar să facă un PUZ derogator pentru o suprafaţă de 1.000 mp. Din această cauză, spune Elena Udrea, oraşele arată cum arată: blocuri turn în cartiere cu construcţii mici sau fabrici în cartiere rezidenţiale.

Principalele modificări în legea urbanismului

Statul poate impune limitări privind modul de folosire a proprietăţii (inclusiv private) "în vederea asigurării condiţiilor de dezvoltare durabilă şi a respectării interesului general, potrivit legii".
Nu mai există posibilitatea obţinerii uni plan de "intrare în legalitate" pentru construcţiile ridicare cu încălcare planurilor iniţiale. Soluţia: demolarea clădirii care nu poate, prin ajustări (demolarea unor etaje, de exemplu), reveni în parametrii planurilor iniţiale.
Se limitează drastic PUZ-urile finanţate de persoane private. Nu se mai pot face astfel de PUZ-uri pentru locuinţe particulare, ci doar pentru proiecte foarte mari (ansambluri rezidenţiale cu extinderea intravilanului cucel puţin 10.000 mp sau cu cel puţin 5.000 m2 pentru funcţiuni de servicii şi producţie).