Şpagă de 100.000 de lei pe tură colectată cu găleata la Siret

Ziarul Financiar 04.02.2011

Ancheta în cazul vameşilor corupţi de la Siret scoate la iveală detalii picante despre cum se strângea şpaga în Punctul de Trecere a Frontierei.

Anchetatorii de la DNA şi DGA au descoperit că banii strânşi în tura de lucru erau colectaţi într-o găleată. Când ieşeau de la serviciu, poliţiştii de frontieră şi vameşii împărţeau şpaga frăţeşte, luându-şi fiecare partea din găleată, scrie Gândul.

Judecătorii au arestat deja 15 dintre poliţiştii de frontieră şi alţi 44 urmează a fi prezentaţi de procurorii anticorupţie cu propunere de arestare preventivă. Lista posibilelor arestări continuă cu alte 15 persoane, cei mai mulţi fiind vameşi.

Pentru a proba actele de corupţie, investigatorii au montat camera de supraveghere în monitoarele de la computerele din birouri şi au folosit ofiţeri acoperiţi, infiltraţi printre cei corupţi.

Printre probele din dosar se numără şi interceptări sau înregistrări audio-video, realizate la sfârşitul anului trecut. Unul dintre avocaţii celor puşi sub acuzare a declarat că niciunul dintre aceştia nu îşi recunoaşte vinovăţia, probele anchetatorilor fiind bazate pe interceptări şi percheziţiile efectuate la suspecţi sau la birourile acestora.