A 12-a zi de proteste în Egipt. Mubarak refuză în continuare să demisioneze. Guvernele occidentale cer cu insistenţă o tranziţie a puterii

Autor: Adrian Voicu 05.02.2011

Pentru a 12 zi consecutiv protestatarii din principalele oraşe ale Egiptului continuă să manifesteze împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, cerând demisia acestuia.

În nordul Egiptului, sabotori au aruncat în aeri o conductă de gaze, semn al destabilizării puterii.

Tot mai multe guverne occidentale şi-au exprimat suţinerea pentru protestatari, deşi unele au indicat că o tranziţie a puterii nu se va putea face imediat.

"Vor exista schimbări în Egipt... dar acestea trebuie să aibă loc într-un mod paşnic şi ordonat", a declarat cancelarul german Angela Merkel citat de Reuters. În acelaşi timp premierul britanic David Cameron a cerut o schimbare rapidă a puterii şi o reformă politică: "Cu cât va fi amânată mai mult, cu atât sunt mai multe şanse ca Egiptul să nu o accepte", a declarat oficialul britanic.

Deşi Hosni Mubarak a schimbat guvernul în încercarea de a linişti protestatarii, aceştia au transmis clar că nu vor doar demisia preşedintelui ci schimbarea întregii puteri.