Ciudin, Carpatica: Minunea „Fondul Proprietatea“ a ţinut trei zile

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 06.02.2011

Bursa a scăzut vineri cu 0,72%, pentru a treia şedinţă în această săptămână, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor a limitat lichiditatea la 19,9 mil. lei, sumă asigurată în proporţie de 70% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP). Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că aşteptările investitorilor cu privire la o efervescenţă îndelungă a bursei după listarea FP au fost prea mari, deoarece jucătorii străini care au intrat în piaţă au cumpărat numai acţiuni la Fond, nu şi alte titluri.

"Se pare că s-a cam terminat euforia sau fenomenul Fondului Proprietatea pe bursă. A fost ca şi cu minunile, a ţinut doar trei zile. Au fost volume mari numai trei zile, după care iar am revenit la rulajele de dinainte. Mulţi se aşteptau ca euforia să dureze minimum trei luni, însă se pare că nu a fost aşa. Este clar că piaţa nu are putere să crească numai cu sprijinul investitorilor locali, iar dacă străinii au intrat numai pe acţiunile FP era normal să vedem o temperare", a declarat Ciudin.

El a adăugat că investitorii sunt indecişi deoarece pe de o parte semnale pentru continuarea creşterilor sunt pe bursele din SUA, care se menţin pe linia ascendentă, însă, pe de altă parte, violenţele din Egipt îi determină pe alţi jucători să vândă.

"Cred că aşteaptă un semnal mai puternic din afară, o creştere mai accelerată a burselor din SUA sau startul unor corecţii. În SUA, piaţa creşte de la jumătatea anului trecut, datele care vin sunt pozitive, însă creşterile din ultimele zile sunt de amplitudini reduse, deşi indicele Dow Jones a trecut peste nivelul de 12.000 de puncte. Mulţi investitori vorbesc de apariţia unor corecţii şi orice creştere este interpretată ca fiind semnalul unor viitoare scăderi", a explicat Ciudin.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au scăzut în medie cu 0,15%. Pe de altă parte, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în medie cu 1,12%.

Ciudin crede că investitorii nu vor reacţiona vizibil la rezultatele preliminare înregistrate anul trecut şi pe care companiile listate la BVB le vor anunţa în următoarele două săptămâni.

"Nu trebuie să uităm că încă suntem în criză, nu mai scădem, însă nici nu suntem pe creştere. Probabil că dividendele pe care SIF-urile vor anunţa că le vor da pentru anul trecut vor influenţa punctual, sau unele majorări de capital", a adăugat brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 8,2 mil. lei şi, respectiv, 5,6 mil. lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost efectuat la 0,63 lei, preţ în scădere cu 0,79%, iar titlurile companiei petroliere au avansat cu 0,54%, la 0,371 lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii acţiunilor OMV Petrom a fost asigurată de o tranzacţie specială în valoare de 3,6 mil. lei.

Pe plan extern, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, iar cele mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est avansau cu maximum 1,9%. În acelaşi timp, bursele din Slovenia şi Bulgaria înregistrau corecţii de 0,3% şi, respectiv, de 2,1%.