Anghel, BCR: Era normal să nu mai luăm bani de la FMI

Autor: Claudia Medrega 06.02.2011

Renunţarea la atragerea ultimei tranşe de la FMI, de circa un miliard de euro, era un lucru normal având în vedere nivelul mare al rezervelor internaţionale ale BNR, a declarat Lucian Anghel, economistul - şef la BCR.

"Rezervele internaţionale sunt oricum la un nivel consistent, ca să nu zic uşor excedentar. Practic nu mai avem nevoie de rezerve suplimentare pentru BNR. Avem nevoie de instrumente care să ne permită să finanţăm ieftin deficitul bugetar şi datoria publică care ajunge la scadenţă", a spus Anghel.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale au urcat în ianuarie la 32,7 miliarde de euro, fiind în creştere cu 257 milioane euro faţă de sfârşitul anului trecut datorită banilor reprezentând tranşa a şaptea din acordul stand-by încheiat cu FMI.

Prin această decizie autorităţile transmit un mesaj şi investitorilor străini având în vedere intenţia anunţată de a ieşi pe pieţele internaţionale pentru a se împrumuta.

Prin acordul parafat în 2009 România a împrumutat circa 13 mld. euro de la FMI şi 5 mld. euro de la CE.

În timp ce costul banilor de la FMI şi CE este de circa 3%-3,5%, în cazul ieşirii pe pieţele externe dobânda ar fi de 5-6% pe an, iar pentru resursele împrumutate în lei Finanţele plătesc circa 7% pe an.

Statul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 4,4% din PIB, reprezentând aproximativ 24 mld. lei (circa 6 mld. euro) şi va refinanţa titluri scadente în valoare de 34,4 mld. lei. Totodată, în vara acestui an ajunge la scadenţă împrumutul de 1,2 mld. euro contractat în vara anului 2009 de la băncile locale, precum şi un împrumut de 1,2 mld. euro lansat la finele lunii iulie 2010.