Contractele cu HP şi Samsung au majorat afacerile Asesoft Distribution la 145 mil. euro

Autor: Magraon Andreea 06.02.2011

Asesoft Distribution, numărul unu pe piaţa locală de distribuţie, şi-a mărit anul trecut rulajul cu 45%, la 145 de milioane de euro, pe fondul semnării unor contracte importante cu companii precum Hewlett-Packard (HP), Samsung sau Sony. Numai din contractul semnat în toamna anului trecut cu HP, compania estima să obţină 5 milioane de dolari în urma acestui parteneriat până la finele lui 2010.

"Principala direcţie asupra căreia am concentrat strategia de distribuţie în 2010 şi pe care vom continua să ne dezvoltăm şi în 2011 a fost reprezentată de proiectele şi parteneriatele cu distribuitorii din zona de business", a declarat Răzvan Ziemba, director general al Asesoft Distribution. El a adăugat că profitul Asesoft Distribution s-a menţinut la 3,5 milioane de euro, la nivelul celui obţinut în 2009.

Pentru acest an, compania care face parte din grupul Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, are drept obiectiv creşterea afacerilor cu 14%, la 165 de milioane de euro, în condiţiile în care şi piaţa de distribuţie va creşte cu 10 procente, a mai spus reprezentantul Asesoft Distribution.

Compania susţine că anul trecut nu a avut afaceri directe cu statul, livrând produse doar către companii private. Pe de altă parte, alte companii din grup, precum Asesoft International, integrator de soluţii IT, şi TeamNet International, furnizor de soluţii pentru companii, au fost anul trecut unii dintre cei mai mari câştigători ai contractelor cu statul de pe segmentul IT. Reprezentanţii Asesoft Distribution nu au precizat dacă au furnizat către alte companii din grup echipamente care să fi fost livrate ulterior către instituţii publice.

În altă ordine de idei Ziemba a precizat că vânzările în creştere ale produselor Serioux, marca proprie a Asesoft Distribution, de aproape 10 mil. $ anul trecut, reprezintă un alt motiv pentru afacerile în creştere ale companiei.

Ziemba declara într-un interviu pentru ZF în toamna anului trecut că eMag, cel mai mare retailer de pe piaţa locală, şi FitDistribution, companie care deţine mai multe magazine online (pcfun.eo, pcgarage.ro, electrofun.ro, 24pc.ro), sunt cei mai importanţi clienţi ai companiei. Asesoft Distribution a preluat 51% din eMag, în 2009. În 2008, livrările către eMag au însemnat 10% din rulajul companiei.

Fostul lider al pieţei, preluat de polonezi

Pachetul majoritar de acţiuni al Scop Computers, fostul lider al pieţei locale de distribuţie de IT&C, o companie fondată în anul 1995 de Alexandru Vişan şi Ion Colţan - doi discreţi antreprenori locali, a fost preluat în decembrie 2010 de grupul ABC Data, cel mai mare distribuitor IT&C din Polonia. Compania a avut în 2009 un rulaj de 81,5 milioane de euro. După preluarea de către ABC Data, Scop a făcut mai multe schimbări în cadrul companiei, cea mai recentă decizie fiind aceea de a transfera activităţile de închiriere a imobilelor către o nouă companie, potrivit unui proiect de divizare publicat în Monitorul Oficial.

Noua firmă se va numi Peteren Invest SRL şi va primi de la Scop Computers active în valoare de 13,3 mil. lei (3,2 mil. euro). Activele imobiliare - terenuri şi imobile - sunt situate în comuna Bragadiru, judeţul Ilfov, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Acţionarii Scop estimează că această decizie va contribui la creşterea eficienţei şi profitabilităţii pentru ambele firme. Noua companie va avea aceeaşi structură de acţionariat ca şi Scop Computers: 51% din acţiuni vor fi deţinute de grupul polonez ABC Data, iar diferenţa de Alexandru Vişan - unul dintre fondatorii Scop, prin firma cipriotă Mokito Management. Administratorul noii companii, Peteren Invest, va fi Alexandru Vişan. Ca urmare a divizării capitalul social al Scop Computers se reduce de la 498.000 de lei la 300.000 de lei prin anularea unui număr de 660 de acţiuni. Adrian Seceleanu

Ce companii formează grupul Asesoft

Asesoft Distribution - reprezintă 65% din grupul Asesoft,
Asesoft International - integrator de sisteme şi soluţii de automatizare a avut în 2009 afaceri de aproape 20 de milioane de euro.
Asesoft Services - furnizor de servicii profesionale IT.
Asesoft Smart - integrator de sisteme IT.
Asesoft WorldWide - furnizor de soluţii pentru companii internaţionale.
Asesoft Web - companie nou înfiinţată prin care a preluat anul trecut 60% din Flanco.
Asesoft Net - furnizor de soluţii web pentru companii. Deţine comparatorul de preţuri shopmania.
TeamNet International - furnizor de soluţii IT pentru companii.
eMag - cel mai mare retailer online de pe piaţa locală cu afaceri estimate la 100 mil. euro anul trecut. A fost preluat în 2009 în proporţie de 51% de către Asesoft Distribution.

Sebastian Ghiţă mai are afaceri în domeniul energiei eoliene şi a producţiei de vin. Deţine şi televiziunea Prahova TV şi postul de radio Prahova, iar anul trecut a preluat managementul companiei Realitatea Media, deţinută de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.