Romane pentru Ziua Îndrăgostiţilor

Autor: Ziarul de Duminica 07.02.2011

Dacă spiritul rebel pare de neîmblânzit, poate afla mai multe răspunsuri şi noi întrebări în "Adevărul despre fete" de Rebecca James (Editura Pandora M), carte ce face ravagii pe mapamond, relatând o dramă ce se poate produce oricând: o fată îşi pierde sora mai mică, talentată şi pură, aşa că o macină vinovăţia.

Dacă iubeşte romanele surorilor Brönte, "La răscruce de vânturi" şi "Jane Eyre", cartea cea mai potrivită este "Casa de la Riverton" de Kate Morton (Editura Humanitas fiction). Un tânăr poet şi-a pus capăt zilelor la Riverton, iar stăpânele casei, surorile Hartford, nu îşi mai vorbesc de atunci. După trei sferturi de secol, singura deţinătoare a adevărului a rămas Grace...

Dacă încântarea adolescenţei a fost "Pe aripile vântului" de Margaret Mitchell, surpriza o aduce un roman de Leila Meacham, "Trandafiri" (Editura Litera), despre Sudul american, cu plantaţii de bumbac şi păduri, cu o duşmănie de aproape un secol între familii străvechi, din care ies îndrăgostiţi prigoniţi de soartă şi de propria fire.

Dacă a plâns la "Romeo şi Julieta", indiferent ce a provocat lacrimile - carte, spectacol de teatru sau film -, merită să primească romanul "Julieta" de Anne Fortier (Editura Polirom): povestea lui Julie, o tânără în căutare de sine şi iubitoare a lui Shakespeare, care pleacă în Italia ca să găsească o comoară, singura moştenire lăsată de mătuşa ei...

Pentru a afla mai multe despre conţinutul acestor cărţi, citiţi vineri, 11 februarie, în Ziarul de Duminică, articolul semnat de Elisabeta Lăsconi la rubrica FICŢIUNE LA FEMININ.