Cegedim a bătut palma cu familia Tudorache pentru achiziţia unei companii de software medical

Autor: Ioana David 07.02.2011

Compania de analiză şi studii de piaţă Cegedim România a preluat firma de soft farmaceutic Pharmec Healthcare Software, care anterior făcea parte din Pluriva, companie IT controlată de familia Tudorache, acţionarii grupului farma Montero.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă, potrivit estimărilor ZF, deal-ul s-ar ridica la 1-1,5 mil. euro în condiţiile aplicării unui multiplu de 1-1,5 la cifra de afaceri.

Potrivit lui Georgian Roşu, directorul general al Pluriva şi unul dintre acţionarii minoritari, în 2010, divizia de software medical a avut o cifră de afaceri de 1 mil. euro dintr-un total al firmei de 4 mil. euro.

"Am considerat că am ajuns la maturitate, astfel că doar un partener vestic putea duce firma mai departe", a spus Georgian Roşu. El deţine 28% din acţiuni, conform informaţiilor de la Registrul Comerţului, în timp ce Eugen Diaconeasa (development manager al Pluriva) are 8%, Alexandru Marius Pascu (sales manager) are 8%, în timp ce pachetul majoritar de 56% este deţinut de Newarch Investments Limited. Vehiculul înregistrat în Cipru reuneşte afacerile familiei Tudorache din domeniul farmaceutic, adică distribuitorul Montero, dar şi reţeaua de farmacii Remedio, precum şi businessuri din alte industrii. Montero este primul distribuitor mare de medicamente din România care a intrat în insolvenţă la cererea creditorilor, iar businessul a scăzut semnificativ după această dată. Anterior intrării în insolvenţă, Montero era unul dintre primii zece distribuitori, însă la mijlocul anului trecut, businessul său era la 15% din nivelul anului 2008, când rula afaceri de 74,5 mil. euro. "Este un anunţ de intenţie. Tranzacţia urmează să se finalizeze (...) A fost o tranzacţie relativ mică", a spus Radu Tudorache. Această tranzacţie marchează intrarea Cegedim pe piaţa de soft medical prin furnizarea de aplicaţii pentru medici şi farmacii, în condiţiile în care până acum activitatea s-a concentrat pe analize şi date despre piaţa de medicamente.

Anul trecut Cegedim România a avut o cifră de afaceri de 5,7 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de 2009 şi 70 de angajaţi. Grupul din care face parte este listat la bursa de la Paris şi a avut venituri de 925 mil. euro. "Această achiziţie reprezintă un pas important pentru activitatea Cegedim în România", a spus Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România.

Pe de altă parte, Pharmec Healthcare Software a fost înfiinţată ca entitate juridică distinctă în decembrie 2010 prin separarea de Pluriva, companie care iniţial a purtat numele de Montero Soft. La început activitatea s-a concentrat pe servicii informatice pentru farmacii, însă ulterior s-a diversificat iar firma s-a rebranduit în Pluriva. Pharmec Healthcare Software are 30 de angajaţi. Tranzacţia a fost semnată pe 21 ianuarie şi ar putea să fie finalizată pe 15 aprilie anul acesta.