Călburean s-a aliat cu Hidroconstrucţia pentru un nou contract de 8,1 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 07.02.2011

Compania de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de Gheorghe Călburean, a anunţat semnarea în parteneriat cu Hidroconstrucţia Bucureşti a unui contract în valoare de 34,4 mil. lei (aproape 8,1 mil. euro) pentru executarea de lucrări de modernizare şi reabilitare a sistemului de canalizare din Alba Iulia.

Hidroconstrucţia, care este cel mai mare jucător de pe piaţa de construcţii hidrotehnice din România cu afaceri în 2009 care s-au cifrat la 1,1 mld. lei (265 mil. euro), are calitatea de lider de asociere în contract, în timp ce Dafora, cea mai mare companie de foraj de pe plan local, are calitatea de asociat. Reprezentanţii Dafora nu au precizat care este partea din contract care revine societăţii, informaţii despre care spun că fac parte din clauzele de confidenţialitate.

Pe fondul prăbuşirii pieţei imobiliare şi al reducerii comenzilor din construcţii, Dafora s-a orientat în ultima perioadă spre lucrări de construcţii de reabilitare şi modernizare a sistemelor de canalizare şi apă încheiate cu primării şi diverse autorităţi locale.

Între compania deţinută de Călburean şi Hidroconstrucţia, firmă controlată de salariaţi, s-a format o legătură strânsă, cei doi jucători reuşind în ultimii doi ani să câştige în parteneriat trei licitaţii pentru lucrări din domeniul construcţiilor hidrotehnice.

Astfel, în luna aprilie a anului trecut Dafora şi Hidroconstrucţia au semnat în parteneriat o lucrare în valoare de 16,3 mil. euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare din oraşul Mediaş. Lucrările se vor întinde până în octombrie 2012.

Două luni mai târziu, cele două companii au câştigat împreună cu Flowtex Technology, firmă tot din grupul lui Călburean, un proiect întins pe doi ani în valoare de aproape 5,2 mil. euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare din oraşele Agniţa şi Dumbrăveni din judeţul Sibiu. În toate lucrările Hidroconstrucţia este lider de asociere, iar firmele lui Gheorghe Călburean sunt asociaţi.

Pe lângă parteneriatele cu Hidroconstrucţia, Dafora a mai anunţat anul trecut şi alte proiecte importante. Astfel, la începutul lunii august compania a semnat un contract de 6,5 mil. lei pentru lucrări de modernizare a infrastructurii comunei Horea din judeţul Alba.

În martie 2010, Dafora, Condmag şi Flowtex Technology, toate făcând parte din grupul lui Călburean, a încheiat mai multe contracte în parteneriat în valoare de 25 mil. lei pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare în localităţile Odorheiul Secuiesc (Harghita), Sulina (Tulcea), Pojogeni şi Rovinari (ambele din judeţul Gorj).

În primele nouă luni ale anului trecut, afacerile Dafora au avansat cu 24,6%, până la un nivel de 144,4 mil. lei (34 mil. euro), iar profitul companiei s-a majorat de peste patru ori, ajungând la 7,1 mil. lei (aproape 1,7 mil. euro).

Principalul acţionar al Dafora Mediaş este Gheorghe Călburean cu o participaţie de 48,6%. Compania are o capitalizare de 30 mil. euro.