Averea totală de pe Bursă a crescut anul trecut cu 1,47 miliarde de euro

Autor: Andrei Chirileasa 07.02.2011

Valoarea totală a instrumentelor financiare înregistrate la Depozitarul Central a crescut anul trecut cu 1,47 mld. euro (8,5%), până la 18,8 mld. euro. În aceeaşi perioadă, valoarea portofoliilor deţinute de investitori în conturile firmelor de brokeraj şi ale băncilor locale a avansat cu 1,24 mld. euro (46%), la 3,94 mld. euro. Cum se explică această dinamică?



Averea totală de pe Bursă, care cuprinde acţiunile listate, obligaţiunile şi celelalte instrumente financiare înregistrate la Depozitarul Central, a urcat anul trecut de la 73,8 mld. lei (17,3 mld. euro) la 80,28 mld. lei (18,8 mld. euro), potrivit datelor publicate ieri de Depozitarul Central (instituţia care are în evidenţă toate instrumentele financiare listate pe bursa de la Bucureşti).

În această sumă intră capitalizarea companiilor româneşti listate la BVB şi pe piaţa RASDAQ, care se ridica la finele anului trecut la 55,7 mld. lei (13 mld. euro), valoarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), care nu era încă listat la finalul anului, şi care erau înregistrate la Depozitar la valoarea nominală de 13,78 mld. lei (3,2 mld. euro), dar şi valoarea obligaţiunilor municipale şi corporatiste listate la BVB.

Datele sunt în linie cu evoluţia de anul trecut a Bursei de la Bucureşti, a cărei capitalizare a crescut cu circa 9,4%, sau circa 4,8 mld. lei (1,12 mld. euro).

O altă statistică, publicată de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la finele săptămânii trecute, arată că valoarea totală a portofoliilor deţinute de investitori la firmele de brokeraj şi băncile locale (membre ale fondului), a crescut anul trecut de la 11,5 mld. lei (2,7 mld. euro) la 16,8 mld. lei (3,94 mld. euro).

Din cele două statistici rezultă că averea totală a investitorilor activi a crescut în ultimul an mult mai repede decât averea totală de pe Bursă (46% faţă de 8,5%), situaţie pentru care brokerii nu au o explicaţie clară.

Printre factorii care ar fi putut sta la baza creşterii mai rapide a valorii portofoliilor s-ar putea număra realizarea de către investitorii locali a unor investiţii mai mari pe pieţele externe, prin intermediul firmelor locale de brokeraj. Tot mai mulţi brokeri locali le oferă în prezent clienţilor posibilitatea de a tranzacţiona pe pieţele externe, prin intermediul platformelor online, valoarea investiţiilor românilor în acţiuni străine ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro. Majoritatea acestor investiţii nu sunt înregistrate şi la Depozitarul Central.

O altă explicaţie ar fi încărcarea de către investitori a acţiunilor deţinute la Fondul Proprietatea în conturile deţinute la firmele de brokeraj, la finele anului trecut, în aşteptarea listării fondului.

Şi în 2009 valoarea portofoliilor investitorilor activi a crescut mai puternic (cu 52%) decât valoarea stocului de instrumente înregistrate la Depozitarul Central (30%), ceea ce ar putea însemna că investitorii care au o strategie de investiţii activă obţin în general randamente peste creşterea generală a pieţei.

La Fondul de Compensare a Investitorilor, care a fost creat pentru a compensa pierderile suferite de investitori în cazul falimentului unei firme de brokeraj, erau înregistrate la finele anului trecut 86.703 de conturi de investiţii, mai puţine cu 7.842 faţă de anul 2009. Aceştia sunt, teoretic, investitorii activi de pe Bursă. În schimb, la Depozitarul Central sunt înregistraţi toţi deţinătorii de acţiuni la companiile listate, al căror număr era anul trecut de 9,321 de milioane. Diferenţa uriaşă dintre cele două statistici este dată de faptul că cea mai mare parte a deţinătorilor de acţiuni au rezultat în urma programelor de privatizare în masă de la mijlocul anilor '90, când toată populaţia adultă a României a primit acţiuni în companii de stat, care au fost ulterior listate pe Bursă.