Populaţia şi firmele au rate neplătite de 3,5 mld. euro

Autor: Liviu Chiru 07.02.2011

Populaţia şi companiile acumulaseră la sfârşitul anului trecut rate neplătite la timp la creditele bancare în valoare de 15 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro). Suma este aproape dublă faţă de cea consemnată la sfârşitul anului 2009, potrivit datelor BNR.

Luna decembrie a adus totuşi o surpriză plăcută, sumele restante coborând cu 181 de milioane de lei faţă de luna precedentă. O astfel de corecţie mai apăruse şi în iulie. Pe parcursul lui 2009 restanţele urcaseră fără întrerupere.

Analiştii economici consideră totuşi că după mai bine de doi ani de suferinţă, calitatea portofoliilor de credite se va stabiliza.

"Soldul creditelor va creşte, astfel şi ponderea împrumuturilor neperformante se va reduce. Estimăm un vârf al creditelor neperformante undeva la începutul acestui an, urmând ca până la sfârşitul lui 2011 ponderea acestora în portofoliul total să scadă treptat", spune Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Valoarea totală a sumelor datorate de clienţi a urcat mult mai încet anul trecut, cu aproape 5%, până la 237 de miliarde de lei (aproape 56 mld. euro). În aceste condiţii, ponderea sumelor restante s-a dublat, urcând la 6,3%.

Sumele restante reprezintă doar valoarea ratelor (principal plus dobândă) neachitate la timp. Băncile sunt însă obligate de reglementările în vigoare să facă provizioane pentru întreaga valoare a creditului acordat unui client care nu mai plăteşte ratele la timp. Cota de provizionare ajunge la 100% când întârzierile la plata ratelor trec de 90 de zile.

"Având în vedere că o parte importantă din credite au intrat în această categorie s-a ajuns la o curăţare a porfoliului şi în plus ne aşteptăm ca o parte a creditelor să iasă din categoria de neperformanţă", mai spune Pal.

Numărul clienţilor cu credite în derulare a scăzut uşor anul trecut, la 957.206 persoane fizice şi juridice. În schimb, numărul restanţilor a urcat cu 8%, până la 218.410 clienţi.