Tarom, Poşta Română şi Oltchim, incluse pe lista de companii monitorizate în noul acord cu FMI

Autor: Mediafax 08.02.2011

FMI va extinde în noul acord lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele pentru că unele dintre ele vor fi luate în calcul la bugetul general consolidat, informează Mediafax.

"Vom extinde numărul companiilor care sunt monitorizate în program. În programul actual avem o ţintă pe balanţa operaţională a celor mai mari 10 zece companii cu pierderi. Vrem să mărim numărul la circa 20 de companii", a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Franks, FMI: Arieratele companiilor de stat reprezintă 5% din PIB

Oficialul FMI a arătat că vor exista anumite companii de stat care vor fi luate în calcul la bugetul general consolidat şi, prin urmare, ar putea avea un impact asupra deficitului bugetar.

"Potrivit standardelor Eurostat, dacă o companie pierde o anumită sumă de bani şi are un anumit sprijin de la stat, nu va mai fi luată în calcul ca şi companie de stat. Deci vedem o situaţie în care avem un număr mai mare de companii monitorizate", a explicat Franks.

Potrivit şefului misiunii FMI, indicatorii financiari ai Companiei Naţionale a Huilei, cel mai mare datornic la bugetele de stat, vor fi incluşi în bugetul general consolidat. Vedeţi lista cu companiile de stat monitorizate în noul acord cu FMI pe www.mediafax.ro.