CSA: Companiile de asigurări sunt reasigurate suficient împotriva riscurilor catastrofale

Autor: Ciprian Botea 08.02.2011

Companiile de asigurări autorizate să încheie poliţe property, care acoperă şi daunele produse de catastrofe naturale, sunt reasigurate corespunzător în condiţiile în care reţinerea proprie din valoarea primelor subscrise pe acest tip de poliţe, spune Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Declaraţia CSA vine în contextul în care Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), declara recent că asigurătorii nu ar face faţă unei catastrofe similare celei provocate de cutremurul din 1977, principalul motiv fiind acela că nu au programe de reasigurare corespunzătoare.

În România sunt asigurate prin poliţe facultative peste două milioane de locuinţe.

Totodată, CSA a subliniat că asigurătorii au o poziţie solidă şi pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), unde s-au plătit despăgubiri mai mari şi rezervele de daună au crescut cu peste 20% anul trecut.

"În concluzie, CSA apreciază că piaţa de asigurări este stabilă financiar şi datele disponibile în prezent nu indică semne de îngrijorare cu privire la evoluţia acesteia", au declarat reprezentanţii instituţiei. Acţionarii companiilor de asigurări au adus anul trecut 80 de milioane de euro la capitalul acestora.