Divizarea Uniunii Europene este mai evidentă ca niciodată. Motivul: moneda euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 08.02.2011

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel susţin o coordonare mai strânsă a politicilor economice în cadrul zonei euro ce ar avea drept consecinţă organizarea de summituri separate ale zonei euro fără participarea altor ţări membre ale UE, potrivit The Wall Street Journal.

"Ţările zonei euro se pot întâlni separat pentru a discuta chestiuni legate de euro, pe care numai grupul euro le poate discuta", a declarat Merkel. Primul-ministru polonez Donald Tusk a declarat că este hotărât să se asigure că planul pentru zona euro nu va "însemna o reîntoarcere la o Europă cu două viteze".

Ţara sa doreşte să fie privită drept o parte vitală a Uniunii Europene, însă noul plan pentru ţările euro ameninţă această ambiţie. Polonia se poate alătura planului franco-german, acesta fiind "formulat astfel încât ţările care vor să participe pot face acest lucru chiar dacă nu fac parte din zona euro". Majoritatea liderilor UE au respins planul franco-german de reformare a economiei zonei euro prezentat în cadrul summitului de săptămâna trecută.