Desant în vămile cu Serbia împotriva contrabandei. Vor cădea şi capii reţelelor?

Autor: Iulian Anghel 08.02.2011

Operaţiunea de ieri de la vămile de la graniţa cu Serbia, care vine în continuarea celei desfăşurate săptămâna trecută la Vama Siret (graniţa cu Ucraina) este cea mai de amploare desfăşurată în ultimii ani, atât prin prisma forţelor desfăşurate - sute de poliţişti, jandarmi, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), coordonaţi de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) -, cât şi a numărului de descinderi şi percheziţii - peste 130 - sau a persoanelor reţinute - peste 100 de poliţişti de frontieră, vameşi sau persoane suspecte de contrabandă cu ţigări.

Operaţiunea a fost coordonată, ca şi în cazul celei din Vama Siret, de la Bucureşti. Au fost efectuate zeci de descinderi în judeţele Caraş, Timiş şi Argeş şi în vămile Moraviţa, Cruceni, Severin, Deta şi Naidaş. Peste 100 de persoane au fost aduse cu elicoptere şi maşini la DNA, în Bucureşti, pentru audieri.

Problema care rămâne în discuţie este dacă în urma acestor operaţiuni vor cădea şi capii reţelelor de contrabandă, pentru că amploarea operaţiunii (la Vama Siret au fost arestaţi 59 de poliţişti şi vameşi, iar justiţia le-a respins ieri cererea de eliberare condiţionată) arată că fenomenul nu este unul strict local. De altminteri, au şi început să cadă acuzaţii de o parte şi de alta. Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex a susţinut ieri, într-un comunicat, că sume importante de bani obţinute din contrabandă "sunt plătite sub formă de abonament sau finanţare a campaniilor electorale".

De cealaltă parte, ministrul de interne Traian Igaş a susţinut că unii lideri de sindicat din poliţie nu sunt străini de corupţia din vămi.

"Am o rugăminte la liderii de sindicate: să se poziţioneze într-un anumit fel ca să ştim şi noi dacă sunt alături de noi sau se poziţionează cu acei oameni care săvârşesc fărădelegi."

Ministrul a susţinut că aceste demersuri au fost începute în urmă cu mult timp şi că nu au de-a face cu opoziţia unor ţări ale UE faţă de aderarea României în Spaţiul Schengen.