"Doctorul" Franks: Am stabilizat pacientul, provocarea este să revină pe creştere

Autor: Razvan Voican 08.02.2011

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, îşi asumă obiectivul de a scoate economia din recesiune după doi ani de cădere.



Obiectivul noului acord cu FMI este impulsionarea creşterii economice durabile, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii de negociere cu România, după ce măsurile stabilite cu autorităţile în ultimii doi ani nu au adus mult-dorita ieşire din recesiune.

"Prima provocare în ceea ce priveşte creşterea economică o reprezintă arieratele. (...) Trebuie să eliminăm barierele structurale din calea creşterii economice, stimulând în acelaşi timp investiţiile şi crearea de locuri de muncă", a spus ieri Franks.

După ce în 2009 şi-a încălcat propriile canoane finanţând direct deficitul bugetar al României, FMI îşi asumă acum în mod explicit şi obiectivul readucerii economiei pe creştere.

La capătul a doi ani în care a croit politica economică din România, oficialul FMI vorbeşte deja de pe poziţia unui adevărat premier şi anunţă în româneşte ce ar trebui să se întâmple în următoarea perioadă. Mai mult, la nivel de discurs el este deja "de-al locului": "Pe măsură ce atingem ţintele de deficit bugetar, va fi loc la un moment dat în viitor pentru reducerea unor taxe, dar acesta nu este un obiectiv pe termen scurt, ci unul pe termen mediu-lung." Chiar dacă nu este şi politician, Franks nu uită de nuanţele optimiste şi spune că în a doua parte a anului ar putea fi reduse contribuţiile sociale. Şi încă o veste bună pentru public: în 2011 nu vor mai fi "disponibilizări forţate", neexistând în prezent un plan de reducere suplimentară a personalului angajat la stat.

Dar pentru că nu este politician sadea, el nu riscă să "garanteze" ieşirea României din recesiune în acest an, aşa cum autorităţile s-au grăbit să o facă. "Probabilitatea unei creşteri economice negative este destul de mică, mai mică de 10%", spune Franks, susţinând în acelaşi timp că o creştere peste zero reprezintă "un pariu destul de sigur". Din păcate FMI nu are un istoric încurajator în estimarea evoluţiei economiei în ultimii doi ani, fiind nevoit să-şi modifice permanent prognozele în sens negativ. Franks spune că "sunt semne de creştere", mai rămâne să fie confirmate.

În mediul de business toate speranţele se îndreaptă spre a doua jumătate a anului pentru că inclusiv din punct de vedere psihologic economia nu mai rezistă la un al treilea an de recesiune.

Lui Franks îi plac metaforele medicale, aşa că ieri a comparat din nou România cu un pacient ajuns la urgenţă, pe care el, ca un "doctor", l-a stabilizat. "Am stabilizat pacientul la camera de urgenţă a spitalului, dar până la urmă vrem să plece sănătos din spital. (...) Provocarea cheie pentru România este transformarea de la stabilitate la creştere."

Vezi pagina 3