FNGCIMM a aprobat primele o sută de dosare „Prima casă 3“

Autor: Ciprian Botea 08.02.2011

Primele o sută de dosare pentru credite ipotecare "Prima casă" din plafonul pe 2011 au fost aprobate deja de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), la o săptămână de la repornirea programului, dar nicuna dintre băncile care au răspuns la un sondaj al ZF nu a dat încă efectiv vreun credit.

"Am primit deja aprobări astfel că în câteva zile se vor acorda şi primele credite. După primirea aprobării, trecem într-o etapă care depinde de mai mulţi factori (disponibilitate vânzător, cumpărător, notar, documente necesare autentificării contractelor) şi mai sunt necesare câteva zile până la acordarea efectivă a creditului", au declarat reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Fondul a început să primească documentaţii de pe 1 februarie şi până acum a avizat aproape 100 de dosare, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Raiffeisen, care a primit al treilea plafon ca mărime după BCR şi BRD, a transmis 100 de dosare la Fond şi are alte câteva sute în diverse stadii de analiză. Grecii de la Banca Românească spun că au 300 de solicitări în analiză şi 12 dintre acestea au fost trimise către Fondul de Garantare, în timp ce Bancpost a primit de la clienţi 50 de dosare. Şi banca de stat CEC a trimis către Fond dosarele primite până acum.

Plafonul de garanţii de 200 de milioane de euro alocat pentru 2011 a fost repartizat celor 21 de bănci participante la sfârşitul lunii ianuarie.