Povestea omului care a inventat primul virus de calculator. Fred Cohen: “Dacă nu o făceam eu, ar fi făcut-o alţii”

Autor: Gândul 09.02.2011

Două miliarde de oameni îi poartă pică fără să-l cunoască, scrie Gândul. Se numeşte Fred Cohen şi în urmă cu 26 de ani a inventat primul virus de calculator. Scuza lui este că prin munca pe care a făcut-o ulterior a dezvoltat şi modalităţi de a proteja computerele de ameninţările pe care le-a creat.

Totul a început pe când era student la Universitatea Southern California. După ce în altă universitate s-a creat un "cal troian" care le permitea hakerilor să obţină accesul în sitemul e operare al anumitor maşini, Cohen s-a gândit că respectivul "troian" poate fi programat să se multiplice. "Stăteam în sala de clasă şi mi-am dat seama că dacă "troianul" s-ar putea multiplica în alte programe, atunci toate programele respective ar fi infectate, că toţi cei ce ar folosi acele programe de la alte terminale s-ar infecta la rândul lor şi aşa mai departe", a povestit Cohen pentru BBC. Cohen a împărtăşit ideea sa cu un expert în securitatea computerelor de la universitate, doctorul Len Adleman. "Fred m-a abordat şi mi-a spus că a descoperit un nou tip de ameninţare pentru computere. A început să-mi descrie conceptul a ceea ce numim acum "virus". A vrut să facă experimentul pe computerul meu personal, dar nu avea rost pentru că era clar că ideea lui o să funcţioneze", a povestit Adleman.

Chiar şi aşa, Cohen a insistat să-şi dovedească ideea, astfel că primul virus de calculator a fost creat. Cohen spune că sentimentul de succes a fost dublat imediat de unul de vină. Vedeţi povestea celui care a inventat primul virus de calculator pe www.gandul.info.