Au explodat vânzările de smartphone-uri

Autor: Magraon Andreea 09.02.2011

Vânzările de smartphone-uri au crescut cu 72% anul trecut la nivel mondial, drept pentru care piaţa de telefoane mobile a ajuns la 1,6 miliarde de unităţi, potrivit companiei de cercetare Gartner, citată de Bloomberg.

Compania canadiană Research In Motion şi Apple, cea mai valoroasă companie de IT din lume, au ajuns pe locurile patru şi cinci în topul celor mai mari producători de telefoane mobile depăşind Sony Ericsson şi Motorola. Aproape jumătate din toate telefoanele vândute în trimestrul patru al anului trecut în Europa şi American de Nord au fost smartphone-uri. Cifrele Gartner se bazează pe vânzările către clienţii finali.

Telefoanele mobile cu sistemul de operare Google Android au depăşit ca vânzări dispozitivele cu Symbian ale finlandezilor de la Nokia în al patrulea trimestru al lui 2010, potrivit Gartner. Nokia a rămas numărul unu anul trecut în topul producătorilor de telefoane mobile, însă şi-a micşorat cota de piaţă la 28,9% de la 36,4 procente, cât a avut în 2009. Locurile doi şi trei au fost ocupate de companiile sud-coreene Samsung şi LG.

"Pentru declinul Nokia nu este de vină numai incapacitatea companiei de a lansa produse competitive pe piaţă, ci creşterea vânzărilor de produse no-name", spune Carolina Milanesi, analist la Gartner. Produsele no-name (care nu au branduri cunoscute), majoritatea fabricate în China, au reuşit să ajungă de pe piaţa neagră pe rafturile retailerilor autorizaţi. Ele se vând în volume semnificative şi sunt luate în calcul de companiile de cercetare. Anul trecut au fost vândute 360 de milioane de astfel de telefoane, potrivit Gartner.