Bilanţul ministrului de externe în 2010: Am primit o scrisoare cordială de la Paris!

Autor: Iulian Anghel 09.02.2011

Ministrul român de externe Teodor Baconschi , care în cel mai greu an pentru diplomaţia română (2010) nu i-a organizat premierului român Emil Boc nicio vizită bilaterală în străinătate, iar pe preşedinte l-a trimis în ţări fără miză şi-a prezentat ieri bilanţul la un an de la preluarea mandatului şi intenţiile viitoare: Pe frontul de vest relaţiile cu Franţa rămân îngheţate; pe frontul de est MAE lucrează la câteva gesturi simbolice pentru o apropiere de Rusia.

Anul 2010 a fost cel mai prost pe plan extern, din ultimii 20 de ani. Amânarea aderării la Spaţiul Schengen "planificată" anul trecut este, pentru majoritatea analiştilor, cea mai dură lovitură pentru politica externă românească, din ultimii 20 de ani ("eşec de proporţii pentru preşedinte şi premier", spune analistul Stelian Tănase). Legarea aderării de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a Justiţiei este o constrângere dură pentru că, practic, combaterea corupţiei prevăzută, între altele, de MCV poate fi cu greu cuantificată.

Deteriorarea relaţiilor cu Franţa este şi ea fără precedent în istorie şi s-a petrecut sub mandatul unui demnitar, Teodor Baconschi, care a ajuns în fruntea Ministerului de Externe direct din fotoliul de ambasador al României la Paris.

Puteau fi gestionate relaţiile altfel, mai ales acum când ştim că, din punct de vedere tehnic, România era pregătită pentru Schengen, problema în discuţie fiind cea politică? Poate fi politica externă disociată de rezultat?

Într-o discuţie recentă cu ZF, Zoe Petre, consilier pentru politică al fostului preşedinte Emil Constantinescu, arăta că vizitele bilaterale sunt esenţiale şi cântăresc mult mai mult în rezolvarea unei probleme decât întâlnirile pe care un oficial le poate avea în marja unor summituri internaţionale. Aici, arăta ea, foarte importante sunt relaţiile interpersonale.

Riposta ministrului de externe la amânarea aderării la Schengen a fost ameninţătoare (retragerea unilaterală din MCV sau condiţionarea aderării Croaţiei) şi ea a primit critici, dar şi aplauze. Dar "dialogul" s-a purtat de la distanţă.

Teodor Baconschi a susţinut că-i va organiza preşedintelui o vizită la Paris, acesta a afirmat că nu are nevoie de aşa ceva.

Acum, spune Baconschi, o vizită lui Traian Băsescu în SUA "este în lucru". Ar fi o mare reuşită, comparând vizitele pe care Ministerul de Externe i le-a organizat şefului statului anul trecut: În Afganistan, Albania, Moldova, Lituania, Bulgaria, Slovenia şi Kazahstan. Premierului nu i-a organizat o astfel de vizită. Cât despre oaspeţii veniţi în România, cel mai notabil a fost cancelarul german Angela Merkel. Doar că principalul ei ţel a fost să ceară statului român

să-şi plătească datoriile către firmele nemţeşti. Merkel pare că nici nu i-a informat pe oficialii români despre intenţia Berlinului de a bloca aderarea României la spaţiul Schengen, altminteri nu se explică mirarea cu care a fost primit anunţul faţă de o astfel de intenţie.

Ce se va întâmpla anul acesta?

Baconschi a susţinut ieri că a primit o scrisoare de la omologul francez Michele Alliot-marie în care demnitarul francez îşi exprimă dorinţa reluării unor subiecte de ansamblu de pe agenda bilaterală. România are semnat cu Franţa un parteneriat strategic care, în lumina noilor relaţii, a ajuns literă moartă.

"E mai puţin o chestiune bilaterală şi este o problemă care ţine de afacerile europene, de conlucrarea statelor şi că, sigur, vom căuta o formulă de compromis pentru a debloca situaţia. Dar nu la nivel bilateral", a spus Baconschi referindu-se la scrisoarea ministrului francez.

Despre relaţiile cu Rusia ministrul a spus că lucrează la un scenariu de apropiere, iar despre cele cu China că România doreşte consolidarea unei strategii pe termen mediu.

Bilanţul lui Baconschi

n Despre relaţiile cu Franţa: Am primit o scrisoare cordială de la ministrul francez de externe.

n Despre relaţiile cu Rusia: Am idei, lucrăm la câteva gesturi simbolice.

n Despre relaţiile cu Ucraina: Am transmis această dorinţă de conlucrare.

n Despre relaţiile cu China: Dorim consolidarea unei strategii pe termen mediu a relaţiei româno-chineze.

n Despre scandalul din vămi, în corelaţie cu aderarea la Schengen: Nu am primit ecouri din cancelariile europene, dar sper că a avut un impact pozitiv.

n Despre viitorul său: Cred că ar trebui să fiu unul dintre prim-vicepreşedinţii PDL.