Eroii şi antieroii lui Andrei Hrebenciuc/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica 10.02.2011


Andrei Hrebenciuc

Iluzia

Erou şi antierou în crizele economice

Editura Corint

Autorul analizează societatea actuală din perspectiva crizelor economice prin care, periodic, a trecut aceasta, încercând să găsească "vinovaţii" care au declanşat perioadele de recesiune prin care a trecut şi trece omenirea.

De la criza bulbilor de lalea, la cea din anii '30 şi la criza actuală, situaţii aparent imprevizibile şi nesesizabile pe piaţa economică au dus la prăbuşiri spectaculoase ale indicilor de bursă. Iluzia bogăţiei care i-a sedus pe mulţi investitori a generat o continuă creştere economică - în viziunea autorului -, eroul crizelor, a transformat piaţa financiară într-un colos distructiv, un real antierou capabil să aducă haos şi incertitudine în sistem.

În finalul cărţii, autorul pledează pentru necesitatea ca ştiinţele economice să traseze mai responsabil - prin studiile întreprinse - direcţiile de urmat, pentru ca oamenii să nu se mai lase seduşi de tendinţele pieţelor financiare.

Cartea se adresează unui public nespecializat, dar interesat de aspecte ce compun mecanismele vieţii economice financiare.

Andrei Hrebenciuc este în prezent preparator universitar, doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde predă microeconomie, macroeconomie şi economie europeană. Cu o experienţă bogată de cercetare în funcţionarea politicilor economice la nivel european şi în abordările internaţionale asupra teoriilor de creştere economică sustenabilă, face momentan parte din echipa de management al unui proiect de anvergură cu finanţare europeană, din domeniul universitar.

Cuvânt înainte de prof. univ. dr. Moisa Altar.

Studiul crizelor anterioare sau simpla observaţie nu modifică nimic din comportamentul nostru.

Teoriile economice au trasat direcţia societăţii în care trăim, au creat iluzia unui sistem eficient, capabil să ofere o dezvoltare fără margini. Au creat iluzia bogăţiei şi au transformat piaţa financiară într-un colos care poate strivi întregul sistem aproape instantaneu... Iluzia avuţiei a generat o continuă creştere economică, a fost eroul de care aveam nevoie în drumul către civilizaţia occidentală actuală. Dar tot ea s-a transformat peste noapte în antierou, capabil să aducă haos şi incertitudine într-un sistem care, privit din afară, pare a fi lipsit de orice fundament economic real. Chiar dacă ne vine greu să credem lucrul acesta, criza economică actuală ne-a oferit şansa să schimbăm ceva.

Gary Hamel, Bill Breen

Viitorul managementului

Noul ghid pentru managerii secolului XXI

Editura Publica

"Aceasta este o carte destinată visătorilor şi oamenilor de acţiune. A fost scrisă pentru toţi cei care se simt sufocaţi de birocraţie, care se tem că <<sistemul>> acţionează împotriva inovaţiei, care cred, în secret, că gâtul sticlei este în partea de sus a sticlei, care se întreabă de ce lucrul în corporaţii trebuie să fie atât de lipsit de spirit, care cred că angajaţii sunt suficient de inteligenţi pentru a-şi organiza singuri munca, care ştiu că <<managementul>>, aşa cum este el practicat acum, e mai degrabă un obstacol în calea succesului - şi care vor să facă ceva în această privinţă" (Gary Hamel, Bill Breen).

"Timp de un secol, oamenii au lucrat în nişte închisori construite de managementul erei industriale - perioadă care le-a irosit energia, creativitatea şi potenţialul uman. Hamel prezintă cu maximum de claritate limitele acestei epoci. Mai mult, el propune o viziune înălţătoare şi necesară pentru viitorul managementului, care nu este doar mai umană, dar are şi potenţialul de a scoate tot ce e mai bun în noi" (Richard Florida, profesor de business şi creativitate, Rotman School of Management, autor al cărţii "The Rise of the Creative Class").

"Cartea aceasta ne pune la dispoziţie instrumente pentru implementarea unei schimbări fundamentale şi constituie cel mai solid sprijin pe care îl putem folosi în efortul, de multe ori dureros, de a transforma modul tradiţional în care ne-am obişnuit să facem management în altceva, ceva revoluţionar, ceva spectaculos, ceva nou şi diferit" (Costea Dumitrescu, senior partner, Ascendis).

"Gary Hamel ştie că managementul nu este o colecţie de reţete pentru cele mai eficiente practici din ultimul timp, ci un sistem de inovaţie continuă care vizează perfecţionarea pe termen lung a unei companii în perpetuă evoluţie. Viitorul managementului conţine reguli esenţiale pe care trebuie să le urmaţi dacă vreţi să aveţi o poziţie centrală în procesul de adaptare şi schimbare organizaţională" (Francis Fukuyama, director, Johns Hopkins University).

Traducere din engleză de Irina Henegar. Cuvânt înainte de Costea Dumitrescu.