Dealerii au ţinut în conturile BNR 2,7 mld. lei în fiecare zi din ianuarie

Autor: Liviu Chiru 10.02.2011

Dealerii băncilor locale au plasat în fiecare zi lucrătoare din ianuarie, pe medie, câte 2,7 miliarde de lei (635 mil. euro) în facilitatea de depozit pe o zi de la Banca Naţională (BNR), în condiţiile în care pe piaţă se acumulase un exces de lichidităţi.

Astfel, în ianuarie s-au acumulat rulaje de 57,8 miliarde de lei (13,6 mld. euro) prin facilitatea permanentă de depozit pe o zi, cu 72% mai mult decât în luna decembrie, potrivit datelor BNR. Băncile pot plasa la sfârşitul fiecărei zile lichidităţile excedentare la BNR, primind în schimb o dobândă de 2,25% pe an. Astfel, aceas­tă dobândă acţionează ca un prag până la care pot scădea ratele pe piaţa interbancară.

Plasamentele făcute în ianuarie sunt depăşite doar de cele realizate în aprilie anul trecut, când BNR a primit în facilitatea de depozit 80 de miliarde de lei (19 mld. euro).

Dealerii spun că volumul plasamentelor la BNR este "umflat" artificial de lipsa limitelor de tranzacţionare între băncile comerciale. "Ai vrea să plasezi la alte bănci, dar nu ai cum, pentru că nu există linii", comentează dealerul unei bănci locale. Fiecare bancă trebuie să definească limite de tranzacţionare cu fiecare dintre partenerii săi, iar pentru aceste expuneri are nevoie de rezerve de capital. Limitele de tranzacţionare au fost reduse dramatic după şocul din 2008, când băncile şi-au pierdut încrederea între ele. Jucătorii cu capital elen au fost loviţi din nou în 2009 de criza financiară din Grecia. Inclusiv guvernatorul BNR Mugur Isărescu a remarcat la începutul săptămânii că există un surplus de lichidităţi pe piaţă, însă este concentrat la 4-5 jucători, în timp ce alţii se confruntă cu o penurie de fonduri.

Excesul de lichiditate din ianuarie a pus presiune şi pe scăderea dobânzilor. Astfel, indicatorul Robid (care reflectă dobânda pe care băncile sunt dispuse să o plătească la depozitele atrase) pentru scadenţa de o zi, cea mai tranzacţionată, a coborât la jumătatea lui ianuarie chiar sub pragul de 2%. Aceasta arată că dealerii nu aveau niciun interes să mai atragă lichidităţi.

Situaţia s-a schimbat însă spre sfârşitul lunii. Pe fondul plăţilor mari ale companiilor către bugetul de stat, dar şi al împrumuturilor agresive ale Finanţelor, surplusul de lichidităţi a fost resorbit. În aceste condiţii, dobânzile au urcat brusc la sfâr­şi­tul lui ianuarie. Indicatorul Robid pe o zi a urcat cu un punct în numai câteva zile, spre 4% pe an.