Nu ştiu cum aş fi putut câştiga dintr-o slujbă de middle-management cât am câştigat pe Bursă. Chiar şi cu această criză

Autor: Adrian Cojocar 10.02.2011

Florin Gavrilă este un investitor care a reuşit să facă din 10.000 de dolari plasaţi pe Bursă în urmă cu 13 ani un portofoliu de 350.000 de euro.

El crede că toţi cei care reuşesc să pună un ban deoparte ar trebui să-şi plaseze o parte din bani pe Bursă

"Bursa te învaţă să fii cumpătat şi să nu cheltuieşti mai mult decât câştigi. Este o modalitate cinstită de a face bani şi există o oarecare şansă să devii un om bogat. Eu nu ştiu cum aş fi putut altfel să ajung să am un milion de euro. Că l-am pierdut este altă poveste, însă nici banii care mi-au rămas nu cred că i-aş fi putut strânge dintr-o slujbă de middle-management", spune investitorul.

Gavrilă crede în continuare cu tărie că pe termen lung investiţiile de la bursă pot să transforme şi alţi oameni în milionari dacă există un gram de noroc, multă muncă, aptitudini şi voinţă în acest sens.

"Există o similitudine între ce se întâmplă acum şi ce se întâmpla la sfârşitul anilor '70, când a avut loc criza petrolului şi volatilitatea era ridicată. Atunci au luat fiinţă unele dintre cele mai mari companii de astăzi din domeniul IT-ului, cum ar fi Microsoft, Intel, Apple, care erau nişte start-upuri cu capitalizări de câteva milioane de dolari. Lumea nu stă pe loc. Acum se vor crea probabil societăţile care peste 15 ani - 20 de ani vor fi înlocuitorii", consideră Florin Gavrilă, care adaugă că cea mai mare parte a timpului şi-o petrece căutând astfel de societăţi pentru a le adăuga în portofoliu. El a deţinut până recent un portofoliu de acţiuni pe Bursă şi acum vrea să se mute pe bursele externe.

"Sunt şi companii mici care au un brand extraordinar de puternic, şi pot să vă dau şi un exemplu: Hermes din Franţa, celebrul fabricant de genţi. Este un brand atât de puternic şi de dorit de femei în special, încât a performat extraordinar în toată perioada", continuă el.

A văzut semnele crizei, dar n-a ţinut cont de ele

Investitorul spune că se aştepta să vină o recesiune la un moment dat şi începuse să citească despre acest lucru cu mai mulţi ani în urmă în căutarea unui indicator care să-l avertizeze din timp de "vreme rea".

"Cred că cel mai bun indicator şi pe care-l ştie toată lumea este diferenţa între rata dobânzii la plasamentele pe termen lung şi plasamentele pe termen scurt. Lucru care s-a şi întâmplat, curba randamentelor la bonurile de trezorerie americane pe 10 ani şi 2 ani s-a inversat pe la sfârşitul anului 2006 şi dobânzile pe termen scurt deveniseră mai mari decât dobânzile pe termen lung, însă lucrurile erau aşa de frumoase, încât nu-ţi venea să crezi", îşi aminteşte Florin Gavrilă.

El mai spune că, privind retrospectiv, un semnal important privind criza subprime a fost dat în 2007 când un fond de investiţii administrat de BNP Paribas a fost oprit de la răscumpărare pentru că nu mai putea să calculeze valoarea de activ, însă puţini investitori erau atenţi la ce se întâmpla pe piaţa imobiliară americană.

"Eu urmăresc fel de fel de indicatori care nu sunt cei pe care-i găseşti în Bloomberg spre exemplu. Ar fi prea frumos să câştigăm toţi bani uitându-ne la aceiaşi indicatori şi să ne bucurăm că şomajul în SUA a scăzut de la 9,6% la 9,4%. Dacă citeşti tot comunicatul, o să vezi că şomajul scade pentru că oamenii nu mai aplică pentru o slujbă şi nu sunt luaţi în calcul. În SUA există alt indicator, U6, care-ţi spune că de fapt în SUA nu lucrează 17,6% din oameni", spune Gavrilă.

Alţi indicatori importanţi pe care-i urmăreşte sunt cei de transport, care urmăresc fidel mersul economic.

"Baltic Dry Index e la minimul istoric, dar acolo trebuie interpretat cum trebuie. Înainte era considerat un indicator bun pentru că 90% din materiile prime se transportau cu vaporul. Astăzi, aceste materii prime contează cu doar 10% din valoarea bunurilor din economii. Eu mă uit şi pe transportul de containere şi acolo n-a scăzut, merge bine", spune Florin Gavrilă.

A lăsat afacerea cu electrocasnice pentru Bursă

La vârsta de 30 de ani Gavrilă deţinea un magazin de electrocasnice şi citea presa în fiecare zi, şi povesteşte că era captivat de creşterile de două cifre ale acţiunilor într-o singură zi.

"Eu care aveam un adaos comercial de 10%, mai plăteam şi taxe şi altele. Întreb în stânga şi-n dreapta, culmea şi neimpozabil. Zic, incredibil, cumpăr ceva astăzi şi mâine creşte cu 22% şi aşa am început cu 10.000 de dolari", îşi aminteşte el.

Succesul n-a venit însă imediat şi în prima fază mai mult a pierdut bani.

"Am cumpărat acţiuni Dacia şi am pierdut. Am cumpărat Arctic, exista o analiză de la Raiffeisen pe acţiunile acestea cu proiecţii de creştere de 5% pe an care arăta foarte frumos, am pierdut şi acolo. După care am zis că trebuie să găsesc ceva şi m-am apucat să citesc. Mi-au trezit interesul învăţăturile lui Warren Buffet. Erau foarte bine spuse şi parcă mi se potriveau. Era ceva de genu: vi s-a întâmplat vreodată ca atunci când cumpăraţi dumneavoastră acţiunile să scadă? Sau când vindeţi să crească? Pe măsură ce citeam, lucrurile se mai limpeziseră", spune Gavrilă, care conchide că nici astăzi unele lucruri nu-i sunt foarte clare.