Blejnar, ANAF: Am avut informări despre posibile acte de corupţie, dar nu avem atribuţii de investigaţie

Autor: Mediafax 10.02.2011

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ieri că a avut informaţii referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în trafic de ţigarete încă din vara anului 2010, dar că atribuţiile sale de investigaţie sunt "zero" şi că nici acum nu îi poate demite pe vameşii care se află în arest.

"Pot să spun că am avut nişte informări referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în anumite fapte ilicite: atât în traficul de ţigarete, cât şi pe alte segmente. În vara anului 2010, am declarat că sunt nemulţumit de anumiţi angajaţi că iau şpagă. Dar nu avem capacitatea instituţională de a investiga asemenea fapte de natură infracţională. Nici astăzi, când unii dintre ei sunt în arest, nu pot să îi demit, pot doar să îi suspend din funcţie până la momentul finalizării cercetărilor şi dacă sunt condamnaţi definitiv", a declarat Blejnar într-un interviu acordat Pro TV.

El a arătat că, din păcate, competenţele sale ca şef ANAF în a investiga infracţiuni ale subordonaţilor sunt "zero", atribuţiile revenind organelor de urmărire penală.

"Din păcate, competenţele mele ca şef de instituţie în a investiga anumite elemente infracţionale ale subordonaţilor sunt zero. Nu am aceste atribuţii, nu am aceste competenţe, acestea revin organelor de urmărire penală", a spus şeful ANAF.

El a adăugat că, anul trecut, a dispus "mobilitatea" pentru 698 de vameşi, dintre care 33 cu funcţii de conducere.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ministrul finanţelor şi ministrul internelor au fost convocaţi, joi, de premierul Emil Boc la sediul Guvernului pentru o nouă discuţie privind situaţia din vămi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Miercuri seara, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute de premierul Emil Boc cu preşedintele ANAF.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şi având în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean sub învinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost demis din funcţie. Ea a precizat că, până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită

Procurorii DNA au susţinut, în faţa Tribunalului Satu Mare, care a decis arestarea a trei persoane în cazul mitei de la Vama Halmeu că "în funcţii importante din sistemul instituţional românesc sunt promovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani", potrivit încheierii instanţei.

Potrivit încheierii Tribunalului Satu Mare nr. 8/CC din 4 februarie 2011, privind decizia de arestare pe 29 de zile a trei dintre inculpaţii în cazul mitei de la Vama Halmeu, dosarul a fost deschis în anul 2010, din probele administrate într-un alt dosar, iar pe parcursul cercetărilor Nicoleta Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, a făcut un denunţ, transmite corespondentul Mediafax.

Liderii politici cer explicaţii de la Boc şi Ialomiţianu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu (foto), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că şeful ANAF, Sorin Blejnar, superiorul acestuia, ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi chiar premierul Emil Boc trebuie să dea explicaţii privind corupţia din vămi. "Această formă a preşedintelui de a sugera, ameninţa sau eventual a şantaja pe cineva, cu mine şi PNL nu ţine. Are ceva de spus precis despre Ruşanu, despre Săpunaru, să spună. Eu spun că domnul Blejnar trebuie să dea o explicaţie opiniei publice, că ministrul de finanţe, superiorul domnului Blejnar, are de dat explicaţii şi, de ce nu, chiar premierul", a spus Antonescu, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu de la RRA. El a precizat că, în conformitate cu HG 110 din martie 2009, responsabilitatea directă a numirii şefilor de vămi revine preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şi a arătat că are sentimentul că pe şeful statului, Traian Băsescu, îl irită trimiterile făcute în acest sens de deputul PNL Nini Săpunaru.

Antonescu a admis că fenomenul corupţiei în vămi s-a dezvoltat sau nu a fost suficient combătut şi pe vremea guvernărilor PSD sau PNL, aşa cum a precizat preşedintele Traian Băsescu, dar a ţinut să facă referire la poziţia acestuia de ministru al transporturilor şi de şef de stat şi al CSAT, informat de SRI şi de celelalte structuri de specialitate.

Cine este şeful provizoriu al ANV

Viorel ComÂniŢÂ, 37 de ani, este de profesie jurist. A intrat în structurile ANAF în primăvara anului 2005, iar timp de un an şi jumătate a fost director la Direcţia juridică, urmărire şi încasare a creanţelor din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Din ianuarie 2007 până în 19 aprilie a ocupat funcţia de director la Direcţia Supraveghere Produse Accizate şi Tranzite în cadrul ANV. Ulterior, a revenit la conducerea Direcţiei juridice, urmărire şi încasare a creanţelor din ANV.

Este licenţiat în drept al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Are şi studii de masterat la Institutul Naţional de Administraţie - Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţie Publică Locală Sibiu.