Alianţa giganţilor cu picioare de lut: Nokia şi Microsoft, aflaţi în scădere pe piaţa smartphone-urilor, îşi unesc forţele în lupta cu Google şi Apple

Autor: Radu Racu 11.02.2011



Nokia va folosi pe telefoanele proprii sistemului concurent Windows Phone, în cadrul unui acord cu Microsoft prin care speră să ţină pasul cu concurenţa din partea Google şi Apple, parteneriat care nu a fost văzut foarte bine pe piaţă, acţiunile grupului finlandez pierzând aproape 10% în şedinţa de vineri, scrie Bloomberg.

"Este un parteneriat născut din frica celor două companii că vor fi marginalizate de Apple şi Google ", comentează un analist al CCS Insight, citat de Reuters.

Android de la Google dă lovitura şi devine platforma numărul unu în lume pentru telefoane mobile

Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, a anunţat vineri că va forma un parteneriat cu Microsoft, prin care producătorul Windows va fi principalul furnizor de sisteme de operare pentru telefonele companiei finalndeze. Nokia îşi recunoaşte practic astfel eşecul propriului sistemde operare Symbian.

"Este o recunoaştere sinceră că strategia Nokia în privinţa platformei software a eşuat şi subliniază cât de serioasă este problema companiei finlandeze", spune Ben Wood, de la CCS Insight. Microsoft este marele câştigător al acestui acord însă e greu de crezut că se va găsi un glonţ de argint pentru a doborî iPhone sau Android", spune analistul.

Apple şi RIM intră în topul celor mai mari 5 producători de telefoane din lume

Nokia se confruntă cu probleme majore în dezvoltarea unui concurent serios pentru piaţa smartphone-urilor. În anul 2010, companai a rămas cel mai puternic jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, însă cota de piaţă s-a diminuat consistent de la 36% în 2009, la 29% anul trecut.

De cealaltă parte, Microsoft a reuşit cu Windows Phone să şteargă amintirea nefericită a Windows Mobile, analiştii fiind de părere că noul sistem de la Microsoft este unul dintre cele mai bune din lume. Windows Phone nu se bucură însă de prea multă popularitate printre consumatori încă.

Noul CEO al Nokia recunoaşte eşecul companiei

Noul CEO al Nokia, Stephen Elop,a fost surprins săptămâna aceasta într-un mesaj intern trimis angajaţilor companiei în care recunoşte eşecul de a găsi un concurent redutabil pentru iPhone şi Android. Criticând deciziile proaste luate de executivii companiei în ultimii ani, şeful Nokia sugera că producătorul se află pe marginea prăpastiei fiind necesară o "corectare a comportamentului".

La Helsinki, acţiunile companiei se tranzacţionau în scădere cu 9% vineri dimineaţă.

Nokia a precizat că anii 2011 şi 2012 vor fi ani de tranziţie, perioadă în care se va construi parteneriatul cu Microsoft.

Compania notează că echipa de management nu va suferi schimbări importante, numai un director executiv urmând să fie schimbat. Anterior, în presă au apărut informaţii conform cărora Elop ar fi pregătit o reorganizare amplă a conducerii Nokia.