Cursa pentru contractul anului în industria de apărare: Eurofighter vrea să atragă India în producţia Typhoon

Autor: Radu Racu 11.02.2011

Consorţiul Eurofighter vrea să atragă India în producţia componentelor pentru avionul de vânătoare Typhoon, în încercarea de a convinge autorităţile de la New Delhi să aleagă grupul european pentru cele 126 de avioane de vânătoare pe care vrea să le cumpere, în cadrul unuia dintre cele mai mari contracte din industria de apărare la nivel mondial, scrie Financial Times.

Bernhard Gerwert, preşedintele consorţiului Eurofighter, a declarat într-un interviu pentru ziarul englez că o parte din contractele cu furnizorii tradiţionali din Marea Britanie, Germania, Spania şi Italia ar putea fi reevaluate în favoarea Indiei, dacă statul asiatic va alege Typhoon.

"Toţi partenerii noştri vor fi nevoiţi să se orienteze dinspre Europa spre India", a spus Gerwert.

Autorităţile de la New Delhi sunt pregătite să cheltuie 11 miliarde de dolari pentru 126 de avioane de vânătoare, acesta fiind unul din cele mai scumpe contracte din istoria industriei de apărare. Eurofighter concurează pentru acest contract cu modelele JAS-39 Gripen (SAB), F/A-18 Super Hornet (Boeing,) Rafale (Dassault - Franţa), F-16 Super Viper (Lockheed Martin -SUA) şi MiG-35 (Rusia).