George Soros şi John Paulson acuză Fed că a contribuit la apariţia crizei financiare

Autor: Bogdan Cojocaru 11.02.2011

Oamenii de afaceri George Soros şi John Paulson apreciază că Rezerva Federală a SUA (Fed) a contribuit la apariţia crizei financiare prin lipsa de supraveghere şi de reacţie, transmite Bloomberg.

Paulson, al cărui fond de hedging a câştigat 15 miliarde de dolari pariind în 2007 împotriva împrumuturilor ipotecare subprime, consideră că o mai bună supraveghere a pieţei americane a creditelor de către banca centrală ar fi putut ajuta la prevenirea crizei.

Soros susţine, la rândul lui, că Fed ar fi trebuit să salveze de la faliment, în 2008, banca Lehman Brothers. Prăbuşirea instituţiei de credit americane a trimis unde de şoc în întregul sistem financiar mondial şi a trezit temeri că orice bancă din lume este vulnerabilă.

Cei doi oameni de afaceri au fost intervievaţi de către Financial Crisis Inquiry Commission, comisie creată în luna mai a anului 2009 de administraţia Obama pentru a ancheta cauzele prăbuşirii pieţei creditelor ipotecare şi ale crizei financiare.

Soros şi Paulson nu sunt singurii investitori chestionaţi de comisie care învinovăţesc Fed şi pe fostul preşedinte al instituţiei, Alan Greenspan, de apariţia crizei.
Greenspan a condus banca centrală timp de aproape 19 ani, retrâgandu-se în 2006.