Bucşa, Bancpost: Principala ameninţare pentru revenirea economiei este inflaţia importată

Autor: Mediafax 12.02.2011

Principala ameninţare pentru revenirea economiei este inflaţia importată, în contextul în care preţurile de consum sunt influenţate foarte mult de costul produselor importate, a declarat Dan Bucşa, economistul şef al Bancpost.

El spune că procesul dezinflaţionist va continua, însă nu este convins că ţinta de 3% va fi atinsă.

"Inflaţia ar putea scădea sub 5% până în iulie. Şansele ca inflaţia anuală să ajungă la sfârşitul anului 2011 sub 4%, cu alte cuvinte, ca ţinta de 3% (fixată de BNR - n.r.) să fie atinsă, sunt ameninţate de creşterile preţurilor la combustibili şi alimente în toată lumeaa şi de liberalizarea anunţată a preţurilor la energie şi gaze naturale", a continuat Bucşa.

El a comparat situaţia României cu cea a SUA, unde chiar dacă se importă mult, această situaţie aproape că nu influenţează indicele preţurilor de consum.

Economistul consideră că anticipaţiile inflaţioniste din România sunt mari pentru că altfel nu se explică de ce, dacă nu există un consum ridicat, preţurile continuă să crească.

În ceea ce priveşte creşterea economică, Bucşa consideră că aceasta nu va trece de 1,5% în acest an.

"Ar fi minunat să îl atingem, dar nu ştiu dacă putem trece de la o contracţie de 2% la o creştere de 1,5%, având în vedere că nu sunt optimist în privinţa investiţiilor străine directe", a spus oficialul Bancpost. Citiţi mai mult pe www.mediafax.ro