Grupul OTE a împrumutat 900 mil. euro de la bănci

Autor: Adrian Seceleanu 13.02.2011

Grupul elen OTE, proprietarul companiilor locale Romtelecom, Cosmote şi Germanos, a obţinut un credit bancar de 900 de milioane de euro, care îi va permite să-şi rostogolească datoriile fără să mai apeleze la o nouă injecţie de bani lichizi din partea grupului german Deutsche Telekom, scrie presa internaţională.

OTE va utiliza 600 de milioane de euro din facilitatea de credit pentru a refinanţa o emisiune de bonduri de 1,5 mld. euro care expiră pe 14 februarie. "OTE intenţionează să tragă iniţial doar 600 de milioane de euro pentru a refinanţa emisiunea de bonduri de 1,5 miliarde de euro emisă în februarie 2008 şi care are maturitatea pe 14 februarie", a anunţat OTE.

Astfel, compania greacă nu va mai cere o nouă injecţie de cash de la Deutsche Telekom, care deţine 30% din OTE şi care a investit deja 4 miliarde de euro în grupul de comunicaţii cu sediul la Atena.

"Accesul continuu al OTE la finanţări externe dovedeşte că grupul poate continua să se finanţeze singur", a declarat Michael Tsamaz, directorul executiv al OTE.

Aceasta este cea mai mare facilitate de credit acordată unei companii elene însă analiştii cred că grupul telecom ar putea avea nevoie şi de alţi bani. "În ciuda acestui succes, OTE ar putea avea nevoie să împrumute alte 300 de milioane de euro, care ar putea veni de pe piaţă, din rezervele de cash sau de la compania-mamă, Deutsche Telekom", a comentat Nektarios Papagiannakopoulos, analist la Eurobank EFG Equities, potrivit Wall Street Journal.

"Există cash în interiorul grupului OTE, dar acesta este distribuit între mai multe companii, cum sunt Romtelecom şi Cosmote, de unde ar putea fi concentrat", a adăugat el.

OTE a obţinut acest credit în ciuda profitului în scădere din Grecia şi România, cele mai mari două pieţe ale companiei - unde guvernele celor două ţări au impus programe severe de austeritate, scrie Reuters. Facilitatea de credit de 900 mil. euro are maturitatea peste doi ani şi poate fi extinsă pentru încă un an. Marja stabilită pentru facilitatea de credit a fost stabilită la 500 de puncte de bază peste Euribor. Coordonatorul global al emisiunii de bonduri a fost banca elenă EFG Eurobank.

Un număr total de 16 bănci au luat parte la împrumut, incluzând Bank of America, Merrill Lynch, Citi şi Deutsche Bank, potrivit datelor Eurobank. În consorţiu sunt 8 bănci elene şi 8 bănci internaţionale. Băncile internaţionale au oferit 57% din cei 900 mil. euro. Refinanţarea emisiunii de bonduri deschide, teoretic, calea spre reluarea discuţiilor dintre grupul OTE, acţionarul său Deutsche Telekom şi guvernul de la Bucureşti în ceea ce priveşte pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom.

Grupul elen OTE a anunţat că va lua până în martie 2011 o decizie în legătură cu propunerea statului român de a achiziţiona întreg pachetul de acţiuni al Romtelecom. OTE deţine în prezent 54% din Romtelecom, în timp ce diferenţa de 46% e în proprietatea statului.

Compania Romtelecom este numărul unu pe telefonie fixă, numărul doi pe servicii de internet fix şi numărul trei pe piaţa de servicii TV din România. Romtelecom are venituri anuale de aproape 800 mil. euro.