Dispută între asigurători: cum s-ar descurca în cazul unui cutremur?

Autor: Ciprian Botea 13.02.2011

Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, a cerut săptămâna trecută ca afirmaţiile recente ale lui Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR, privind incapacitatea asigurătorilor locali de a gestiona pagubele produse de o catastrofă similară cutremurului din 1977 să fie analizate de membrii asociaţiei.

"Nu mi se pare normal ca domnul Constantinescu, în calitate de preşedinte UNSAR, să spună că doar Allianz Ţiriac are un program de reasigurare corespunzător şi că celelalte companii cedează doar 5% din riscuri. Aceasta înseamnă un atac direct la competitori şi înseamnă că slăbeşti încrederea clienţilor în această piaţă", a spus Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra.

Constantinescu a declarat la începutul lunii februarie că din analiza datelor la nivelul întregii pieţe reiese că asigurătorii nu plasează în reasigurare mai mult de 5% din valoarea primelor brute subscrise pe segmentul property şi că în condiţiile unei catastrofe similare cutremului din 1977 nu vor avea capacitatea financiară de a plăti despăgubirile. Totodată, el a dat exemplul Allianz-Ţiriac, societate pe care a condus-o până în 2010, care ceda în reasigurare circa 30% din prima încasată pentru o poliţă de tip property deoarece derula un program de reasigurare proporţională, prin care riscurile sunt distribuite proporţional între compania de asigurare şi cea de reasigurare.

Mustăţea consideră că în anumite situaţii o reasigurare sub formă de excedent de daună poate oferi o protecţie mai bună.

"Procentul de reasigurare nu este neapărat un factor relevant pentru stabilitatea companiei în cazul producerii riscului asigurat." Printr-un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună se stabileşte o limită până la care asigurătorul suportă despăgubirile, sumele care depăşesc această limită fiind recuperate din reasigurare. Şeful Astra mai spune că un contract de reasigurare de tip cotă-parte reprezintă un avantaj în cazul în care reasigurarea este cumpărată de la o firmă care face parte din acelaşi grup cu asigurătorul. Astra este printre puţinele companii de asigurări locale care nu sunt deţinute de o multinaţională.

CSA a precizat că activitatea de subscrisere a riscurilor de catastrofe este reglementată foarte strict şi că reţinerea proprie asigurătorilor este de numai 5% din valoarea răspunderii asumate.