Irakul amână cumpărarea de avioane americane F-16, pentru a răspunde nevoilor populaţiei

Autor: Mediafax 14.02.2011

Guvernul irakian a decis să anuleze cumpărarea în 2011 de avioane americane F-16 şi să aloce cei 900 de milioane de dolari în scopuri sociale, în condiţiile în care manifestaţiile pentru condiţii de viaţă mai bune se multiplică în mai multe oraşe, potrivit unui purtător de cuvânt citat de AFP.

"Nu mai există deocamdată niciun contract de achiziţionare de avioane F-16. El a fost respins pentru acest an şi toată suma a fost alocată îmbunătăţirii cartelelor de raţionalizare", a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ali al-Dabbagh.

"În noul proiect de buget pe 2011, care ne-a fost prezentat, cele 900 de milioane de dolari prevăzute pentru cumpărarea de avioane F-16 vor servi la finanţarea de cartele de raţionalizare şi alocaţii de protecţii sociale", a confirmat deputatul kurd Mohammad Khalil, membru al Comisiei Finanţelor din Parlament.

"Trebuia să facem alegeri, din cauza deficitului bugetar", a adăugat el. Cheltuielile ating 81,86 de miliarde de dolari, iar suma strânsă este de 68,56 de miliarde de dolari, adică un deficit de 13,3 miliarde de dolari.

Într-un interviu, premierul Nuri al-Maliki a declarat, la începutul lunii februarie, că şase milioane de familii deţin această cartelă de raţionalizare, care le permite să obţină în fiecare lună alimentele de bază.

El a anunţat decizia de a creşte în acest an suma alocată cartelelor, de la trei la patru miliarde de dolari.