Bancherii egipteni au ieşit în stradă cerând salarii mai mari

Autor: Popescu Vlad 14.02.2011

Guvernul egiptean a fost nevoit să declare luni zi liberă în sectorul bancar după ce angajaţii instituţiilor de credit de stat au declanşat mai multe greve, încurajaţi de demisia lui Hosni Mubarak şi nemulţumiţi de salariile reduse şi condiţiile inadecvate de lucru, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Şi angajaţii din turism au protestat din aceleaşi cauze.

Băncile vor fi închise şi astăzi, data de 15 februarie fiind sărbătoare oficială care marchează ziua de naştere a profetului Mohamed.

"Angajaţii cer salarii mai mari", a declarat guvernatorul adjunct al băncii centrale a Egiptului Hisham Ramez, precizând că grevele afectează în principal băncile de stat.

Preşedintele National Bank of Egypt, cea mai mare bancă comercială pe plan local, controlată de stat, a demisionat duminică după ce angajaţii furioşi l-au împiedicat să ajungă la birou.

Hosni Mubarak a cedat vineri puterea Armatei, după trei săptămâni de proteste şi manifestaţii, pe alocuri violente, pe străzile marilor oraşe. Plecarea sa a redus tensiunile geopolitice şi a contribuit la creşterea apetitului pentru risc al investitorilor pe pieţele internaţionale.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut luni sub 86 de dolari pe baril, la minimul ultimelor zece săptămâni. Demisia lui Mubarak a contribuit şi la sentimentul pozitiv de pe bursele globale.