Profitul Transelectrica, mâncat de clienţii rău-platnici

Autor: Adrian Cojocar 14.02.2011

Transportatorul naţional de electricitate Transelectrica Bucureşti (TEL) a realizat anul trecut un profit net preliminat de 9,9 mil. lei (2,3 mil. euro), în creştere cu 61% faţă de cel consemnat în 2009, care s-a cifrat la 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro).

Afacerile companiei au urcat uşor în 2010 cu 1,1%, la 2,5 mld. lei (597 mil. euro) pe fondul creşterii volumului de energie transportată cu 5,7% în acelaşi interval.

Profitabilitatea companiei a fost semnificativ afectată anul trecut de constituirea unor provizioane în valoare de 56,7 mil. lei (13,5 mil. euro) în contul creanţelor neîncasate de pe piaţa de echilibrare ale căror întârzieri au depăşit 270 de zile, se arată în raportul companiei.

Valoarea creanţelor neîncasate reprezintă 72% din profitul operaţional al Transelectrica pe anul trecut, care s-a diminuat cu 21%, până la 78,5 mil. lei (18,6 mil. euro).

Reprezentanţii Transelectrica spun că unii clienţi au preferat să-şi dizolve companiile sau să intre în insolvenţă decât să plătească respectivele creanţe către transportator, iar compania urmăreşte recuperarea lor în instanţă.

"Avem demersuri legale şi până se judecă am fost nevoiţi să constituim aceste provizioane. În mod normal instanţa ar trebui să ne dea câştig de cauză, însă chiar în situaţia cea mai rea, dacă se vor epuiza toate căile legale, ANRE va recunoaşte aceste creanţe neîncasate în tariful pentru serviciul de transport. Dacă nu trebuia să constituim provizioanele respective, profitul Transelectrica pe anul trecut era chiar spectaculos", a declarat Răzvan Purdilă, director pieţe de capital în cadrul Transelectrica.

El a precizat că o parte din creanţele neîncasate şi pentru care au fost constituite anul trecut provizioane provin de dinainte ca ANRE să implementeze un sistem de garanţii pe piaţa de echilibrare care diminuează substanţial riscurile de pierderi pe acest segment astfel că Transelectrica ar putea fi mai ferită pe viitor de astfel de neplăceri.

"Rezultatele pe anul 2010 au fost aproape de estimările noastre care s-au aflat la limita cea mai de jos a estimărilor din piaţă. A fost cel mai slab an operaţional pentru Transelectrica, aşa cum prevedeam. Cred totuşi că 2011 şi 2012 vor fi ani mult mai buni în primul rând pentru că ANRE a majorat tariful de transport la începutul anului, consumul de energie va creşte anul acesta şi 2012 este ultimul an în care compania îşi poate recupera diferenţele din anii precedenţi pentru că este ultimul din perioada de reglementare 2008 - 2012", consideră Mihai Căruntu, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul BCR.

El mai spune că se aşteaptă ca Transelectrica să beneficieze din această cauză de o majorare de tarif de peste 7% şi în 2012 după ce la începutul anului tariful de transport al Transelectrica a fost majorat cu 10,4%, până la 18,77 lei/MWh.

Analistul BCR consideră că ANRE nu are altă cale decât să majoreze tariful de transport al companiei cu 4 procente pe an în perioada 2012 - 2017 pentru ca Transelectrica să-şi poată pune în aplicare planurile de investiţii în valoare de 1,2 miliarde de euro fără să-şi crească îndatorarea.

"Transelectrica rămâne o companie volatilă, cu profitabilitate greu de estimat şi există un risc de netransparenţă al ANRE, care nu specifică ce factori conduc la modificarea tarifului. Compania nu este o sursă de dividende ca alte companii reglementate din Vest, însă spre deosebire de acestea gradul de îndatorare este mai redus", spune Căruntu.

O altă lovitură dată profitabilităţii companiei a fost dată anul trecut de schimbările de reglementare la nivel internaţional care au făcut ca Transelectrica să înregistreze venituri mult mai mici din alocarea capacităţilor de interconexiune, acestea reprezentând în trecut o sursă importantă de profit.

Statul va scoate în 2011 la vânzare un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, fapt ce ar putea îmbunătăţi semnificativ free-floatul companiei, care în acest moment este mai mic de 13%.

"O ofertă publică din partea statului pică bine după această majorare de tarif pentru că dă un semnal pozitiv privind riscul de reglementare", a conchis Mihai Căruntu.