Teraplast a făcut profit cu 41% mai mare, dar sub buget

Autor: Andrei Chirileasa 14.02.2011

Producătorul de tuburi şi profiluri din PVC Teraplast Bistriţa (TRP) a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 212 mil. lei (49,7 mil. euro), în creştere cu 13% faţă de anul precedent, dar sub nivelul bugetat la începutul lui 2010, de 234 mil. lei, potrivit situaţiilor financiare preliminare transmise Bursei.

Profitul net a crescut cu 41%, la 10,9 mil. lei (2,57 mil. euro), fiind însă sub nivelul atins în 2008, cel mai profitabil an al companiei. Bugetul pe 2010 prevedea un câştig de 10,4 mil. lei.

"A fost un an dificil în special din cauza lipsei de finanţare din partea instituţiilor bancare pentru proiectele private, dar şi din cauza dificultăţii cu care instituţiile statului au accesat cofinanţarea pentru proiectele publice. Cu toate acestea, am reuşit să obţinem o evoluţie bună a indicatorilor financiari, încadrându-ne în ţintele de buget stabilite la începutul anului, şi, mai mult decât atât, am reuşit să finalizăm relocarea tuturor capacităţilor de producţie din Bistriţa la Sărăţel", a declarat Florin Urîte, directorul general al Teraplast.

Compania a investit anul trecut 18,9 mil. lei (4,43 mil. euro) pentru finalizarea relocării capacităţilor de producţie în parcul industrial de la Sărăţel, care a permis creşterea capacităţilor de producţie şi reduceri de costuri de circa 3%.

Investiţiile totale în acest proiect au fost de peste 26 mil. euro, fiind finanţate parţial cu banii strânşi de companie de pe Bursă în 2008. Teraplast a strâns în aprilie 2008 circa 13 mil. euro prin oferta publică iniţială (IPO).

Preţul acţiunilor pe Bursă nu a atins însă niciodată preţul de subscriere din ofertă, de 1 leu/acţiune, situându-se în prezent la 0,5 lei. Din aprilie 2008 până în prezent, indicele general al Bursei BET-C a pierdut 33%.

Creşterea din 2010 a afacerilor s-a datorat creşterii volumelor vândute, dar şi majorării preţului de vânzare. Teraplast produce sisteme pentru construcţii, instalaţii şi amenajări, fiind lider pe piaţa de tubulatură din PVC, cu o cotă de piaţă de 42%, potrivit raportărilor proprii. Compania mizează pe segmentul infrastructurii în următorii ani.

"Pe segmentul de infrastructură estimăm o creştere a pieţei, generată de necesitatea de a accesa fondurile europene disponibile pentru acest sector. Dacă în 2011 nu vom realiza cât mai multe proiecte de infrastructură de mediu, vom rata şansa de a ne moderniza reţelele de apă şi canalizare, cu finanţare nerambursabilă. Pe segmentul rezidenţial ne aşteptăm la o creştere timidă, în cel mai fericit caz începând cu a doua parte a anului, în timp ce pe segmentul nonrezidenţial estimăm o creştere uşoară încă din prima parte a acestui an. Există deja semnale că proiecte nonrezidenţiale importante se vor debloca anul acesta", se arată în raportul Teraplast.

Acţionarii companiei au aprobat în decembrie bugetul pentru acest an, care prevede afaceri de peste 250 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de 2010, şi un profit net de 15,5 mil. lei, cu 41% mai mare.

Compania estimează o creştere a preţului materiilor prime, determinată de creşterea preţului petrolului.

Principalii acţionari ai Teraplast sunt omul de afaceri Dorel Goia, cu 33% din acţiuni, Emanoil Viciu, preşedintele Consiliului de Administraţie, cu 10%, şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu o participaţie de 10,5%. Compania are în prezent o capitalizare de 149 milioane de lei (35 milioane de euro).