Brokerii spun că acalmia investitorilor ar putea fi trezită de rezultate

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 14.02.2011

Bursa a crescut luni cu 0,38%, susţinută de ascensiunea acţiunilor BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP), iar rulajul de 10 mil. euro a fost asigurat în proporţie de 88% de titlurile Fondului Proprietatea (FP), BRD şi Ropharma (RPH).

La deschidere Bursa a crescut uşor, în linie cu pieţele vest-europene, însă ulterior a scăzut sub nivelul de la finalul sesiunii de vineri, odată cu inversarea tendinţei pe bursele mature.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities Adrian Tod nu crede că deal-urile cu acţiunile BRD nu au fost influenţate de rezultatele financiare anunţate de bancă.

"Cred că erau negociate de mai mult timp, probabil că tot SIF-urile au vândut. Totuşi, vom vedea mâine o confirmare dacă a vândut vreun SIF sau nu", a declarat Tod.

BRD a înregistrat anul trecut un profit net de 500,5 milioane lei (118,9 milioane euro), cu 36% mai redus faţă de câştigul din 2009, în condiţiile în care provizioanele au crescut cu 41%.

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor BRD a provenit din două tranzacţii speciale cu 0,12% din titluri, în valoare de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro). Deal-urile au fost realizate la ora 13:20, la aproape două ore după ce BRD a anunţat rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut.

La închiderea zilei, acţiunile băncii erau cotate la 13,91 lei, preţ în creştere cu 1,76%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Pe de altă parte, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 0,73%.

"Acalmia pune din nou stăpânire pe BVB. După entuziasmul generat de listarea la BVB, chiar şi Fondul Proprietatea a intrat în monotonia şedinţelor din a doua parte a anului trecut. Probabil că investitorii aşteaptă o confirmare a revenirii economiei care poate fi reflectată şi în rezultatele financiare publicate de companii şi atunci ar putea să reintre în piaţă", a mai spus Tod.

După ora 11:00, cotaţia acţiunilor Ropharma Braşov a scăzut cu aproape 11%, deşi volumele de tranzacţionare au fost reduse. După aproape 40 de minute au fost realizate mai multe operaţiuni cu titluri reprezentând cumulat peste 1% din acţiunile companiei. Ulterior, preţul a continuat să varieze uşor în jurul nivelului de 0,8 lei/acţiune.

Titlurile distribuitorului de medicamente au încheiat ziua la 0,8085 lei, preţ în picaj cu 10,17 %.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile FP au fost realizate la 0,6085 lei, preţ cu 0,57% sub ultima cotaţie de vineri, iar titlurile OMV Petrom au avansat cu 0,52%, la 0,367 lei. Tranzacţiile cu titlurile companiei petroliere au totalizat 522.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în scădere cu 0,1% şi respectiv 0,2%, iar piaţa din Frankfurt avansa cu 0,3%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,9%, în timp ce pieţele din Ungaria, Cehia şi Bulgaria înregistrau creşteri cuprinse între 0,5% şi 1,7%.