Datele despre PIB pe trimestrul al patrulea. Pariu neaşteptat pe creştere

Autor: Mihaela Claudia Medrega 14.02.2011

Preşedintele României Traian Băsescu a anunţat surprinzător că România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut, contrazicând previziunile celor mai mulţi analişti.

"Au început deja să apară câteva semne pozitive împotriva tuturor estimărilor. România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut şi vor ieşi calculele săptămânile următoare.

S-ar putea ca din primul semestru al acestui an să începem creşterile pozitive", a spus preşedintele într-un interviu publicat ieri de România Liberă.

Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi primele estimări semnal privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut.

Majoritatea analiştilor anticipează că în ultimul trimestru al anului s-a înregistrat o scădere a PIB atât faţă de al treilea trimestru, cât şi an la an.

"Credem că economia a rămas pe minus în ultimul trimestru, dar totuşi este un minus mai puţin accentuat. Scăderea estimată este de 0,3% trimestru la trimestru, ajustat sezonier, şi de 1% an la an. Se atenuează declinul. Plus s-ar fi putut înregistra în ultimul trimestru doar comparativ cu al treilea trimestru, ajustat sezonier. Dar şansele sunt reduse. Ar fi o surpriză frumoasă dacă am vedea o cifră pozitivă", a comentat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

În timp ce industria a avut o evoluţie favorabilă, scăderea cheltuielilor pentru consum a avut probabil o contribuţie negativă importantă la PIB în ultimul trimestru din 2010, în viziunea analiştilor.

Analiştii Raiffeisen estimează o scădere economică apropiată de zero mizând pe influenţa pozitivă a producţiei industriale, reducerea deficitului extern şi pe creşterea cheltuielilor guvernamentale. Ei consideră însă că nu ar trebui exclusă complet nicio rată de creştere uşor pozitivă.

Deşi exporturile erau văzute ca soluţia salvatoare pentru ieşirea României din recesiune, absenţa relansării cererii interne, a consumului, a dus la perspectiva unei contracţii economice de circa 2% în 2010.

După revenirea firavă a economiei în zona pozitivă în trimestrul al doilea, PIB-ul ajustat sezonier a reintrat în teritoriul negativ în trimestrul al treilea, evoluţia fiind în linie cu estimările FMI şi ale analiştilor.

În al treilea trimestru din 2010, scăderea puternică a agriculturii, care i-a luat prin surprindere pe majoritatea analiştilor, şi continuarea căderii construcţiilor şi comerţului au tras economia în jos, ducând la adâncirea declinului la 2,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Veştile pozitive au venit de la industrie, care şi-a continuat ascensiunea într-un ritm mai temperat, dar şi de la consumul populaţiei, care nu a scăzut decât cu 1,1% din PIB în trimestrul III faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Creşterea economică pentru acest an este destul de fragilă, estimările privind PIB-ul oscilând între 0 şi 1,5%. Evoluţia depinde şi de modul cum va decurge revenirea economiilor europene.

Preşedintele apreciază că românii vor trăi la fel ca în perioada 2007-2008 în jurul anilor 2014-2015.