Economia a crescut cu 0,1% în T4 faţă de trimestrul precedent. Analiştii estimau scădere

Autor: Radu Racu 15.02.2011



Economia României a crescut în ultimele trei luni ale anului 2010 faţă de trimestrul precedent cu 0,1%, însă a înregistrat o scădere de 0,6% pe seria brută şi de 0,5% pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, conform datelor preliminare publicate marti de Institutul Naţional de Statistică.

In anul 2010, comparativ cu anul 2009, Produsul intern brut (serie brută) s-a redus cu 1,2%, precizează INS. Prognoza oficială pentru anul 2010 indica o scădere economică de 1,9%.

Preşedintele României Traian Băsescu a anunţat surprinzător că România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut, contrazicând previziunile celor mai mulţi analişti.

"Au început deja să apară câteva semne pozitive împotriva tuturor estimărilor. România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut şi vor ieşi calculele săptămânile următoare. S-ar putea ca din primul semestru al acestui an să începem creşterile pozitive", a spus preşedintele într-un interviu publicat ieri de România Liberă.

Majoritatea analiştilor anticipau că în ultimul trimestru al anului s-a înregistrat o scădere a PIB atât faţă de al treilea trimestru, cât şi an la an.