De ce au fost amendate Orange şi Vodafone cu 63 mil. euro de Consiliul Concurenţei

Autor: Magraon Andreea 15.02.2011

Consiliul Concurenţei a anunţat marţi că a amendat Orange şi Vodafone - principalii operatori de telefonie mobilă din România - cu 63 de milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă.

Conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, amenda a fost aplicată pentru că cele două companii practicau tarife mai mari decât cele stabilite de ANCOM pentru interconectarea la apelurile din străinătate. Tariful stabilit de ANCOM era de 10 cenţi americani iar cele două compania tarifau cu 15-18 cenţi.

Surse din piaţă au declarat anterior pentru ZF că amenzile vin şi în contextul unor presiuni venite din mediul guvernamental, în contextul în care Guvernul are o nevoie presantă de bani, au spus pentru ZF surse din piaţă sub condiţia anonimatului.

Investigaţia Consiliului a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

Plângerea a fost înaintată în 2006 de operatorul alternativ de servicii telecom Netmaster Communication, care reclama faptul că o parte dintre apelurile clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Romtelecom şi Vodafone. Compania a reclamat, de asemenea, şi alte activităţi ale celor trei furnizori care ar fi afectat afacerile Netmaster.