Cum au ajuns Orange şi Vodafone să fie amendate după reclamaţia unei companii care nu mai există

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 15.02.2011

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România, au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei cu 53 de milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă, în urma uneis sesizări lansate de operatorul alternativ de servicii telecom Netmaster Communication

Potrivit datelor care circulau în piaţă la acea vreme, companiile telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de fraudă din partea operatorilor alternativi. Astfel, Orange, Vodafone şi Romtelecom ar fi suspectat că operatorii alternativi schimbau identitatea apelurilor terminate în reţelele celor trei operatori de telefonie mobilă astfel încât să câştige mai mulţi bani.

Pe fondul unei implicări reduse a autorităţii de reglementare în comunicaţii în această problemă, fricţiunile dintre cele două "tabere" au crescut iar fiecare operator în parte a tratat diferit situaţia, inclusiv prin blocarea traficului de la anumiţi operatori, în anumite situaţii.

"Suspiciunile putea fi întemeiate pentru a bloca traficul în condiţiile unui deficit de reglementare, dar ceea ce pentru operatorii mari putea părea o acţiune îndreptăţită poate fi interpretat ca un abuz de poziţie dominantă de către Consiliul Concurenţei", explică situaţia un manager de pe piaţa de comunicaţii.

În prezent compania Netmaster nu mai există. Iniţial operatorul a fost achiziţionat de un alt operator mai mic, New Com Telecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul său baza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.