UPDATE: Doamna Ghica Plaza: 70 de familii în 616 apartamente. „Singurul criteriu pentru clienţi rămâne preţul“

Autor: Cristi Moga 15.02.2011

Dinspre piaţa Obor se circulă destul de lejer către zona Doamna Ghica din Capitală la orele amiezii. Faci dreapta din şoseaua Colentina pe strada Doamna Ghica, treci de şantierul blocat de la Planorama şi intri pe strada Paharnicul Turturea, unde firma Romfelt Real Estate a ridicat nouă blocuri cu 616 apartamente.

În jur, blocuri vechi cu patru etaje. Pe afişele blocurilor noi, din ansamblul denumit Doamna Ghica Plaza, eşti invitat să admiri priveliştea de la înălţime, în condiţiile în care în proiect se află unul dintre cele mai înalte blocuri de locuinţe din Bucureşti, cu 24 de etaje.

Scările exterioare care duc spre intrările în blocuri sunt însă blocate de panouri metalice, inscripţionate cu însemnele firmelor Bog'Art şi Mota Engil, care au construit proiectul. Intrarea se face în complex trecând de o poartă de tablă, în spatele căreia se află doi paznici, care însă ne întorc din drum, deoarece showroom-ul proiectului Doamna Ghica Plaza se află în afara blocurilor, într-un spaţiu din imediata apropiere.

Pe lângă blocuri, destul de puţină mişcare, deşi reprezentanţii de vânzări ai proiectului îşi propuneau în toamna anului 2009 ca toate cele 616 apartamente ale complexului să fie vândute până la sfârşitul anului trecut; un bărbat de 40 de ani fumează pe balcon, în timp ce un cuplu intră cu un covor în casa scării pe o uşă metalică gri.

"În luna iunie a anului trecut s-au mutat în complex circa 60 de familii. De atunci s-au mai mutat în jur de zece, astfel că la ora actuală în proiect locuiesc în jur de 70 de familii. Vândute sunt în jur de 200 de apartamente, dar sunt şi investitori sau familii care au cumpărat pentru copii care sunt încă la liceu", declară Corina Dordoi, sales manager al proiectului. Planul de vânzări după finalizarea proiectului era de câte o locuinţă pe zi. "Când s-a rebranduit proiectul (iniţial denumirea ansamblului a fost Romfelt Plaza - n.red.) vindeam foarte bine. Pe piaţă se vând locuinţe, dar în general apartamente vechi şi la periferie. În continuare singurul criteriu pentru clienţi rămâne preţul. Degeaba ai apartamente ca la carte. După ce întreabă de preţ nu îi mai interesează detaliile şi avantajele apartamentelor", spune reprezentantul de vânzări.

Reprezentanţii de vânzări spun că zilnic au circa opt contacte cu potenţiali clienţi, fie că este vorba de apeluri telefonice, pe internet, prin intermediul paginii de facebook sau vizite în cadrul complexului.

În cadrul Doamna Ghica Plaza însă marea majoritate a locuinţelor disponibile, circa 70%, reprezintă apartamente cu trei camere şi au preţuri de la 110.000 de euro fără TVA. "Aceste apartamente au o suprafaţă utilă de 80 de metri pătraţi plus balcon de 12 metri pătraţi, o suprafaţă construită de 110-115 metri pătraţi şi în total, cu tot cu spaţiile comune, ajung la 130 de metri pătraţi, adică un preţ de 850-900 de euro/metrul pătrat", prezintă reprezentantul de vânzări oferta.

Cu tot cu TVA-ul de 24% însă, preţul pe metru pătrat util (fără balcon, pereţi şi spaţii comune) de apartament ajunge la circa 1.700 de euro, în timp ce locurile de parcare subterane costă 10.000 de euro.

Pe lângă apartamentele cu trei camere, în complex mai sunt disponibile trei apartamente cu patru camere, patru garsoniere şi câteva apartamente cu două camere. "La începutul lui 2009 am vrut să facem din trei camere apartamente cu două camere, dar nu se mai putea", spune reprezentantul de vânzări, arătând momentul în care dezvoltatorii au sesizat că apartamentele cu preţuri de peste 100.000 de euro vor fi greu de vândut într-o perioadă de criză.

Locuinţele sunt dotate cu aer condiţionat Acson în fiecare cameră, tâmplărie exterioară din aluminiu Brokelmann şi uşi Vertical Design, cea de la intrare fiind armată.

Ce mai au în plus apartamentele noi este o taxă de administrare, mai puţin întâlnită în blocurile vechi de pe piaţa locală.

"Taxa de administrare este de 0,2 euro/metrul pătrat construit al apartamentului, la care se poate adăuga suprafaţa locului de parcare sau a boxei, dacă este cazul. În această sumă sunt incluse serviciile de grădinărit, paza, curăţenia, deszăpezitul şi mentenanţa propriu-zisă a proiectului, în condiţiile în care este cineva la dispoziţia locatarilor 24 de ore din 24", spune Dordoi, care precizează şi faptul că întreţinerea lunară variază între 280 şi 380 de lei pentru două camere şi 400-700 de lei pentru trei camere, în funcţie de numărul de persoane şi de consum.

În complex însă, clienţii sunt răsfiraţi, fapt ce poate influenţa procesul de încălzire a locuinţelor.

"Nu am vândut pe faze. Blocurile mici, de patru etaje, sunt 80-85% populate. La etajele superioare însă aleg apartamente doar clienţii până în 35 de ani şi nici ei întotdeauna. Cel mai sus locuieşte o tânără la etajul 17 (cel mai înalt bloc având 24 de etaje - n.red.), care şi-a dat seama ulterior că locuia aproape singură la acel etaj. Ulterior s-au mai mutat 10-15 familii în bloc, dar la etaje inferioare", spune reprezentantul de vânzări al complexului, care a lucrat anterior venirii în cadrul Doamna Ghica Plaza, în iulie 2009, la firma de consultanţă CB Richard Ellis.

În condiţiile în care apartamentele se vând greu, ce ar trebui să se întâmple pentru ca acele locuinţe să îşi găsească clienţi?

"În piaţa rezidenţială este o panică şi nu este ajutată deloc de media. Cerere există şi va fi întotdeauna în Bucureşti. Proiecte noi nu cred că vor mai fi finalizate prea curând în Bucureşti. Vor rămâne pe piaţă cele ridicate. Iar proiectele noi au multe avantaje faţă de blocurile vechi: de la structură la finisaje şi spaţii comune, facilităţi, locuri de parcare, siguranţă. Nu cred că se vor mai vinde mult timp apartamente fără locuri de parcare în Bucureşti", apreciază Dordoi.

Dar preţurile?

"Preţurile nu mai coboară demult. Mai jos de atât nu se poate că ne ducem sub preţul de cost. Încă suntem sub ipoteca băncii."

Potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare, Alpha Bank a finanţat cu 45 de milioane de euro în 2008 dezvoltarea proiectului, banca oferind finanţare şi clienţilor interesaţi de achiziţia de apartamente.

"Alpha Bank oferă finanţare printr-un produs comparabil cu Prima casă. Principalele diferenţe sunt legate de avansul minim, care este de 15%, în timp ce perioada de creditare este de până la 35 de ani."

Un alt bancher, Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac, este printre acţionarii proiectului. Pascariu, cu 7,38% dintre acţiuni, dramaturgul Adrian Lustig (10,8%), fostul membru al Consiliului de Administraţie al BVB - Cristian Sima (9%) şi avocaţii Călin Andrei Zamfirescu (4,9%) şi Stan Tîrnoveanu (4,9%) controlează aproape 37% din firma Romfelt Real Estate, dezvoltatorul proiectului, în timp ce fondul Aktiva din Slovenia deţine un pachet de 50%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Spaţiile comerciale de la parterul blocului, folosite de către dezvoltatori în perioada 2007-2008 pentru atragerea clienţilor au rămas însă neocupate în majoritatea proiectelor, iar Doamna Ghica Plaza nu face excepţie.

"Spaţiile comerciale au fost vândute către o companie româno-italiană, care a preluat şi parcările exterioare. Absolut nimic nu este închiriat", fapt vizibil şi prin geamurile de la parter, prin care pot fi observaţi doar paznicii care se mai feresc de vântul care suflă puternic în Bucureşti în ultimele zile.

Ce încercări mai fac reprezentanţii de vânzări ai proiectului să aducă mai multă viaţă în blocurile din Doamna Ghica?

"Avem o campanie în derulare, prin care închiriem în jur de trei apartamente lunar, am început şi un program rent to buy care la rândul său ne ajută. Se poate plăti un avans de 4.000 de euro fără TVA, o rată lunară minimă de 400 de euro fără TVA, iar după trei ani se achită diferenţa până la 110.000 de euro. Dacă mai avem o perioadă ca la sfârşitul lui 2009, am putea vinde apartamentele în trei ani. Dar după cum a început acest an..."

Virgil Vraciu, proprietar şi membru în comitetul executiv al asociaţiei de locatari din complexul Doamna Ghica Plaza, şi Mihai Popa, proprietarul unui apartament cu trei camere din proiect, susţin că facturile lunare la întreţinere sunt duble faţă de cele anunţate de reprezentanţii de vânzări, cel puţin în perioada de iarnă.

"Întreţinerea lunară este mult mai mare în realitate. De examplu, în luna decembrie întreţinerea variază între 1.000-1.400 de lei pentru un apartament de două camere şi 1.100-1.700 lei pentru un apartament de trei camere şi 1.500 2.100 lei pentru un apartament de patru camere", spune Mihai Popa.

Locatarii sunt nemulţumiţi deoarece video-interfoanele nu funcţionează, iar intrarea în complex se face pe o poartă improvizată, drumul de auxiliar de acces nefiind finalizat, în timp ce preţul metrului cub de apă caldă este de trei ori mai mare decât era în vară.

"Metrul cub de apă caldă a fost în lunile de vară aproximativ 38lei/mc, iar în decembrie a fost peste 115 lei. Deci, la un consum mediu de 6 mc - 8 mc, numai apa caldă a costat 690 - 920 lei. Căldura a variat, în funcţie de consum, în luna decembrie între 300 şi 700 lei".