Finanţele s-au hotărât să explice modificările din Codul fiscal

Autor: Razvan Voican 15.02.2011

După o lună şi jumătate de la intrarea în vigoare a variantei de Cod fiscal aprobată de Guvern pe finalul lui 2010, Ministerul Finanţelor a definitivat normele metodologice prin care aduce clarificări unor aspecte precum regimul pierderii fiscale în 2010, obligaţiile firmelor care au plătit impozit minim în 2010, criteriile de încadrare în categoria microîntreprinderilor, stabilirea contribuţiilor sociale sau sancţionarea firmelor de jocuri de noroc care nu emit bilete de intrare. Niciun cuvânt însă despre impozitarea averilor mari realizate din venituri nedeclarate, chiar dacă aceasta face obiectul unor articole nou introduse în Cod.

Mai rămâne ca normele să fie adoptate prin hotărâre de guvern, ceea ce s-ar putea întâmpla în şedinţa de astăzi, în funcţie însă şi de evoluţiile de pe scena politică.

Ce au de făcut firmele care au plătit impozit minim în 2010

Obligaţiile fiscale ale firmelor care au plătit impozitul minim pe cifra de afaceri până la 30 septembrie 2010 diferă în funcţie de rezultatul comparaţiei impozitului pe profit cu impozitul minim aferent perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie 2010:

Ce au de făcut contribuabilii care trebuie să depună declaraţia de impozit pe profit pentru cele două perioade?

Pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, depunerea declaraţiei privind impozitul pe profit şi plata impozitului pe profit trebuie făcută până la 25 februarie 2011.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010, declaraţia privind impozitul pe profit şi plata impozitului pe profit datorat trebuie făcute astfel:

Cum se recuperează pierderea fiscală din cele două perioade ale anului 2010

Pierderea fiscală aferentă perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi, perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010 fiind considerată primul an de recuperare a pierderii fiscale, potrivit normelor.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010, pierderea fiscală se recuperează din profiturile obţinute în următorii 7 ani consecutivi, respectiv 5 ani consecutivi în cazul pierderilor realizate printr-un sediu permanent situat într-un stat străin.

Ce riscă firmele de jocuri de noroc care nu emit bilete de intrare

Amendă între 2.000 şi 5.000 de lei este principala sancţiune prevăzută de normele metodologice la Codul fiscal pentru cazinourile şi firmele care administrează jocuri de noroc de tipul slot-machine care nu emit bilete de intrare.

În acelaşi timp, autorizaţiile de exploatare a jocurilor de noroc pot fi suspendate pe perioade de până la trei luni.

Din acest an, organizatorii de jocuri de noroc amintiţi trebuie să emită bilete de intrare tipărite de Imprimeria Naţională, valabile 24 de ore, cu valoarea de 20 de lei pentru cazinouri şi respectiv 5 lei pentru slot-machines.

Transferul unui sportiv se consideră prestare de servicii şi se aplică TVA

Transferul cu plată al unui sportiv de la un club la altul este considerat o prestare de servicii cu plată, intrând în sfera aplicării TVA, potrivit normelor metodologice la Codul fiscal. Normele detaliază in extenso accepţiunile Fiscului privind prestările de servicii, livrarea unui bun, transferul de active sau locul livrării de bunuri.

Cum verifică Fiscul condiţiile de încadrare a unei firme ca microîntreprindere

O firmă nu poate fi încadrată fiscal ca microîntreprindere dacă are activităţi de consultanţă şi management, iar pentru a verifica îndeplinirea acestei condiţii Fiscul va analiza contractele încheiate de firma respectivă şi alte documente care justifică natura veniturilor, potrivit normelor metodologice la Codul fiscal.

Cât priveşte definiţia numărului de salariaţi - de maximum 9, este luat în calcul numărul persoanelor angajate cu contract individual de muncă, indiferent de durata timpului de muncă, înscrise lunar în statele de plată. Sunt numărate şi contractele de muncă suspendate.

Pentru firmele care au un singur angajat, dar care demisionează, se pensionează sau este concediat, condiţia de a avea minimum un angajat se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat.

Dacă în cursul anului fiscal o microîntreprindere depăşeşte plafonul, trebuie să înştiinţeze Fiscul printr-o declaraţie de menţiuni, trecând la impozitul pe profit.

Peste 5 contracte de închiriere înseamnă "activităţi independente"

Persoanele fizice care obţin venituri din mai mult de 5 contracte de închiriere valabile la sfârşitul unui an fiscal, intră de anul următor în categoria contribuabililor cu venituri din activităţi independente, potrivit normelor.

Aceasta înseamnă că intră sub incidenţa regulilor de stabilire a venitului net anual determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă şi taxat cu 16%.